Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupele guvernamentale siriene au cucerit aproape în totalitate Ghouta de Est, ultimul fief rebel de la porţile Damascului

VoX
Ghouta de Est, Damasc Siria

Regimul sirian controlează de acum 90% din ultimul fief rebel de la porţile Damascului, în Ghouta de Est, după mai bine de o lună de bombardamente sângeroase şi semnarea cu două grupări insurgente a unor acorduri de evacuare, transmite AFP preluat de agerpres.

"Ultimul convoi pleacă din Harasta spre nordul Siriei (...), regimul controlează "mai mult de 90% din teritoriile deţinute altădată de rebeli în Ghouta de Est", a indica vineri seara Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

"Cu sufletul nostru, cu sângele nostru, suntem cu tine, Bashar", scandau soldaţii, în apropiere de Harasta, în faţa camerelor de filmat ale televiziunii de stat siriene, în semn de omagiu pentru preşedintele Bashar al-Assad.


Peste 1.600 de civili au fost ucişi din 18 februarie în urma neîntreruptelor lovituri aeriene asupra enclavei Ghouta, care s-au şi intensificat în ultimele zile, a precizat OSDO, care a menţionat că în această ofensivă au murit şi 485 de soldaţi ai regimului şi 310 rebeli.

Harasta, una din cele trei enclave insurgente ce rezistau în Ghouta orientală, este "golită" de rebeli, a anunţat vineri seara televiziunea de stat de la Damasc, după plecarea în două zile a peste 4.000 de persoane, dintre care 1.400 de combatanţi ai grupării salafiste Ahrar al-Sham, care au acceptat să se îndrepte spre provincia Idleb (nord-vest), aflată în afara controlului regimului.

 


Foto: (c) Hummam Sheikh Ali / Xinhua


Gruparea rebelă a fost constrânsă să accepte evacuarea fără negocieri. "Tot ce au obţinut a fost că pot pleca fără a fi ucişi", a subliniat expertul în Siria, Nawar Oliver, citat de AFP.

Regimul sirian şi aliatul său rus, aplicând o strategie ce a alternat bombardamente intensive, lupte la sol şi negocieri, sunt astfel pe punctul de a reuşi recucerirea Ghoutei de Est, de la periferia Damascului, care a fost una din primele zone unde au avut loc manifestaţii antiregim în 2011.

Regiunea, asediată din 2013 şi care se confruntă cu lipsa alimentelor, este o zonă strategică din care rebelii lansau constant rachete şi obuze asupra Damascului. Ofensiva guvernamentală a provocat strămutarea a peste 80.000 de oameni.

Televiziunea de stat siriană a anunţat vineri un al doilea acord de evacuare dintr-un sector rebel din Ghouta Orientală, care prevede transferarea a aproape 7.000 de persoane, combatanţi şi familiile lor, îndeosebi din localităţile Zamalka, Arbin şi Ain Tarma, controlate de către gruparea rebelă Faylaq al-Rahman.


Primele evacuări vor avea loc sâmbătă dimineaţa, a precizat televiziunea de stat.

Acordul include şi o parte din cartierul Jobar al Damascului, alipit sectorului deţinut de către gruparea Faylaq al-Rahman.

Combatanţii, care trebuie să abandoneze o parte a armamentului lor, şi familiile lor ar urma să fie evacuaţi către nordul Siriei, potrivit OSDO, care a confirmat acordul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.