Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupele ruse ar pregăti retragerea de la centrala nucleară de la Zaporojie (șeful Energoatom)

dw.com
zaporojie

Șeful operatorului de energie nucleară de stat din Ucraina Energoatom, Petro Kotin, a declarat că compania vede semnele că trupele ruse se pregătesc să părăsească Centrala Nucleară Zaporizhzhia, notează Kyyivindpendent.

„Este prea devreme să spunem că trupele ruse părăsesc centrala nucleară Zaporizhzhia, dar putem spune că se pregătesc”, a spus Kotin pe 27 noiembrie. El a citat publicațiile din presa rusă că controlul asupra centralei ar putea fi acordate Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

Forțele ruse au adus la fața locului echipamente militare, personal și camioane, „probabil cu arme și explozibili”, și au minat teritoriul uzinei, a spus Kotin.

Pe 22 noiembrie, experții AIEA au descoperit că, în ciuda bombardamentelor frecvente la uzina Zaporizhzhia, echipamentele esențiale au rămas intacte și nu au existat probleme imediate privind siguranța nucleară, potrivit directorului general al AIEA, Rafael Grossi.

Potrivit AIEA, pe 20 noiembrie, peste o duzină de explozii au fost detectate în apropierea centralei nucleare. Energoatom a spus că forțele ruse au bombardat zona în dimineața zilei de 20 noiembrie.

Forțele ruse dețin controlul asupra fabricii de la începutul lunii martie și au folosit-o ca bază pentru atacuri împotriva teritoriului ucrainean, potrivit multiplelor rapoarte ale autorităților ucrainene și ale oficialilor locali.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.