DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Trupele ruse bombardează neîncetat orașul Nikopol: 'Este insuportabil. Nu ne mai ţin nervii'

Elizabeth Brockway/The Daily Beast/Getty
putin razboi

Oraşul Nikopol, amplasat pe malul râului Nipru, a fost închis oricărei persoane "străine", pe fondul atacurilor permanente pe care armata rusă le lansează din Energodar, oraş aflat pe malul stâng al celui mai mare râu ucrainean.

Pentru că pericolul unui nou atac este iminent, accesul în Nikopol este permis de poliţie şi armată doar celor care îşi au domiciliul în această localitate şi care pot dovedi cu acte acest lucru. La intrările în oraş, sunt amplasate numeroase posturi de control, iar poliţiştii şi militarii interzic intrarea oricărei persoane care nu este locuitor al Nikopolului. Pentru jurnalişti, accesul este permis doar însoţiţi de reprezentanţii administraţiei locale, în urma unor verificări amănunţite.

Sirenele se aud aproape continuu în localitate. Autorităţile transmit permanent avertizări cu privire la lansarea de atacuri de artilerie sau aeriene, iar oamenii sunt disperaţi. Spre exemplu, joi, asupra Nikopolului au fost lansate nu mai puţin de 56 de atacuri de artilerie, ceea ce face viaţa localnicilor imposibilă.

"În fiecare zi trag. Eu locuiesc aici şi în fiecare zi pe deasupra casei zboară proiectile. Permanent nu pot dormi. Alerg tot timpul încolo şi încoace. Toate ferestrele sunt acoperite cu folii de plastic şi placaje din lemn. Este insuportabil. Nu ne mai ţin nervii", a declarat o femeie, care a ajuns, vineri, la centrul social din Nikopol pentru a beneficia de ajutoarele acordate de primărie.

Alla Sîrotenko este adjunctul şefului Administraţiei Rationale Militare din Nikopol. Ea susţine că oraşul a avut, până la declanşarea războiului, 110.000 de oameni, însă acum mai are mai puţin de o treime din locuitori.

"Pe partea cealaltă a râului se află oraşul Energodar, care a fost preluat de ocupanţi şi care în fiecare zi lansează atacuri nu doar asupra oraşului Nikopol, ci asupra oraşelor Mariivka, Marhaneţ şi Cervonohrîhorivka. În fiecare zi şi noapte, ne aflăm sub atacurile artileriei. O parte din populaţie a plecat, dar unii au rămas", a afirmat Alla Sîrotenko.

În oraş mai funcţionează doar magazinele alimentare, însă populaţia este susţinută zilnic cu pachete cu alimente şi produse de primă necesitate oferite de mai multe organizaţii neguvernamentale.

Nikopol este situat la 63 kilometri Sud- Est de Krivoi Rog şi 48 kilometri Sud- Vest de Zaporojie. Oraşul de pe malul drept al Niprului este unul puternic industrializat. În el funcţionează un combinat de topirea a fierului, care este cel mai mare din Europa şi al doilea în lume, dar şi un combinat de ţevi, unul dintre cele mai mari din Europa. Tot la Nikopol funcţionează un combinat de celuloză, o fabrică de macarale şi una de parbrize.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.