Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Trupul neînsuflețit al fostului președinte angolez, Jose Eduardo dos Santos, va ajunge sâmbătă la Luanda

bbc.com
Jose Eduardo dos Santos

Trupul neînsuflețit al fostului președinte al Angolei, Jose Eduardo dos Santos, care a murit în Spania în luna iulie, ar urma să ajungă sâmbătă la Luanda, a anunțat guvernul angolez într-un comunicat. Acest lucru se întâmplă după săptămâni de incertitudine cu privire la locul său de veci.

Jose Eduardo dos Santos, care a demisionat în urmă cu cinci ani, a murit pe 8 iulie, la vârsta de 79 de ani, la o clinică din Barcelona, unde era tratat pentrui boala sa cronică, scrie Reuters.

Firmele de avocatură Carmen Varela și Molins, care o reprezintă pe fiica lui dos Santos, Tchize dos Santos, au solicitat o autopsie completă, invocând presupuse „circumstanțe suspecte” ale morții sale, fără a furniza dovezi, și au cerut ca acesta să fie înmormântat la Barcelona, potrivit Mediafax.

Un judecător spaniol a decis miercuri că moartea a fost din cauze naturale, excluzând orice circumstanțe criminale, și a permis repatrierea corpului său.

Unii se tem că întoarcerea corpului lui dos Santos în Angola ar putea alimenta tensiunile înainte de alegerile naționale din 24 august, care vor fi probabil cele mai strânse de la primele alegeri multipartite din 1992.

Partidul de guvernământ MPLA a fost partidul lui dos Santos și este cel al președintelui Joao Lourenço, iar unii critici au spus că partidul ar putea folosi repatrierea corpului fostului președinte pentru a distrage atenția oamenilor de la campania desfășurată de principalul partid de opoziție UNITA și de la procesul electoral în sine.

„Pare o manevră foarte transparentă pentru a monopoliza mass-media, ca de obicei”, a declarat pentru Reuters Jon Schubert, antropolog politic și expert în Angola la Universitatea din Basel. Cea mai mare parte a presei din Angola este controlată de stat.

Criticii și-au exprimat îngrijorarea că alegerile ar putea fi viciate. Guvernul angolez nu a răspuns unei solicitări privind transparența și frauda electorală. Comisia electorală, care este controlată în mare parte de MPLA, a declarat că alegerile vor fi corecte și transparente.

Unii susținători ai MPLA au declarat că întoarcerea corpului fostului președinte în Angola este importantă pentru ei. Sónia, în vârstă de 41 de ani, o susținătoare a MPLA, prezentă sâmbătă la un mare miting la periferia orașului Luanda, a declarat: „Pentru noi, întoarcerea lui în Angola înainte de alegeri arată importanța pe care a avut-o pentru a aduce pace în țara noastră”.

Deși a fost ales de dos Santos, Lourenço a acționat rapid pentru a investiga acuzațiile de corupție de mai multe miliarde de dolari din perioada fostului președinte, implicând adesea familia dos Santos.

Dos Santos nu a răspuns niciodată în mod specific la acuzațiile potrivit cărora ar fi permis corupției să devină galopantă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.