Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Fostul premier grec Alexis Tsipras se alătură politicienilor care critică sancțiunile: 'Europa se duce la vale în acest moment, există un deficit de leadership'

The Spectator
Alexis Tsipras

Rusia nu are de pierdut din sancțiunile economice impuse de Occident din cauza evenimentelor din Ucraina, rubla a devenit una dintre cele mai puternice monede, a declarat duminică liderul principalului partid de opoziție Coaliția Stângii Radicale - Alianța Progresistă (SYRIZA - AP), fostul premier grec Alexis Tsipras, în cadrul unei conferințe de presă la cea de-a 86-a ediție a Târgului Internațional de la Salonic, potrivit postului de televiziune grec ERT-1.

Tsipras și-a exprimat opinia că Uniunea Europeană este cea care suferă pierderi semnificative din cauza sancțiunilor impuse Rusiei.

„Statele Unite nu pierd din punct de vedere economic sau geostrategic”, a spus politicianul. „Nici măcar Rusia nu pierde din punct de vedere economic. Rubla a devenit una dintre cele mai puternice monede de la creșterea prețurilor la gazele naturale. Rusia a reușit să devină autoritatea de reglementare care deschide și închide robinetul [de aprovizionare cu energie]. Europa se duce la vale în acest moment, iar din punctul meu de vedere există un deficit de leadership foarte clar, un deficit de gândire și de strategie.”

Politicianul s-a arătat foarte îngrijorat de evenimentele din Ucraina, opinând că „din această criză foarte mare din Ucraina... marele perdant din punct de vedere geopolitic și economic este Europa”.

Tsipras consideră că „Europa în ansamblul ei și lumea... intră într-un război rece prelungit”, care va avea consecințe economice grave. În acest sens, el a menționat că Uniunea Europeană trebuie să dezvolte o strategie geopolitică autonomă „în cadrul NATO, dar cu o intenție clară de a-și apăra interesele atunci când acestea sunt similare cu sistemele de valori ale SUA, iar atunci când nu sunt, UE trebuie să-și apere propriile interese”. În caz contrar, a subliniat Tsipras, UE „nu se va mișca doar la coada evenimentelor, ci va avea probleme cu însăși existența sa”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.