Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică, deși COVID-19 a devenit principala boală infecțioasă în Europa și Asia Centrală

tuberculoza

Tuberculoza rămâne o problemă de sănătate publică şi este a doua după COVID-19 în ceea ce priveşte bolile infecţioase cu consecinţe fatale în regiunea Europa şi Asia Centrală, au declarat luni Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa.

În 2019, ultimul an pentru care au fost disponibile date, au fost raportate aproximativ 246.000 de cazuri, cu 13.000 mai puţine decât în 2018, scrie Agerpres.ro.

Citește și: Răsturnare de situație! Colegiul Medicilor a decis că Flavia Groșan nu a greșit, dar i-a cerut să nu mai apară în presă

În regiune au fost înregistrate circa 2,5% din cazurile de tuberculoză la nivel global, a declarat ECDC şi biroul regional OMS pentru Europa, cu sediul la Copenhaga.

În acelaşi an, OMS Europa a estimat că în regiune au murit 20.000 de persoane de tuberculoză.

Citește și: Dominic Fritz, primarul Timișoarei, agent al serviciilor secrete germane? Legături ciudate

Pandemia de coronavirus riscă să oprească progresul în lupta împotriva tuberculozei, din cauza numărului mai mic de teste efectuate şi al pacienţilor trataţi, avertizează agenţiile de sănătate.

Din cauza numărului mai redus de persoane testate, există riscul ca "persoanele nediagnosticate cu tuberculoză să nu primească tratamentul de care au nevoie, crescând riscul de a-i infecta pe alţii", au mai spus sursele citate.

Citește și: Rareș Bogdan îi ia apărarea lui Octav Bjoza: Florin Cîțu a greșit profund. Eu sunt nepot de deținut politic

Alte îngrijorări exprimate se referă la numărul mai mare de cazuri de forme de tuberculoză rezistente la medicamente, făcând tratamentul mai dificil.

"În prezent, riscul ca tuberculoza rezistentă la medicamente să devină şi mai rezistentă este reală, şi nu vrem să ne asumăm un astfel de risc", a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS.

Citește și: Video. Dr. Flavia Groșan, întâmpinată cu aplauze la Colegiul Medicilor!

Optsprezece ţări, în principal în estul şi centrul Europei şi în Asia centrală, reprezintă peste 80% din numărul estimat de cazuri de tuberculoză din regiune. Rusia a înregistrat 73.000 de cazuri, urmată de Ucraina cu 34.000 de cazuri, Uzbekistan cu 22.000, iar România, Turcia şi Kazahstan cu 13.000 de cazuri fiecare, se precizează în raport.

Datele au fost publicate înainte de Ziua Mondială a Tuberculozei, marcată pe 24 martie.

Citește și: Gheorghe Piperea a răbufnit la adresa lui Vlad Voiculescu: Ce joc face, totuși, acest Vlăduț? .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.