Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudor Pop de la USR a găsit soluţia pentru criza imunoglobulinei: 'Punerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino'

usr uniunea salvati romania

Deputatul USR Tudor Pop a declarat joi că cea mai mare vină privind criza imunoglobulinei o poartă guvernarea PSD-ALDE, menţionând că o soluţie pentru rezolvarea acesteia ar fi punerea din nou în funcţiune a Institutului Cantacuzino. "Chiar dacă doamna premier Dăncilă aruncă în proporţie de 80% vina pe umerii marilor producători de medicamente, în realitate, cea mai mare vină o poartă guvernarea PSD-ALDE, respectiv incompetenţa şi incapacitatea unui ministru de a gestiona şi de a asigura stocul necesar de imunoglobuline'', a spus Tudor Pop, membru în Comisia de sănătate, conform Agerpres.

El s-a referit la HG 800/2016 privind modul de calcul şi procedura de avizare şi aprobare a preţurilor maximale ale medicamentelor de uz uman cu autorizaţie de punere pe piaţă în România, anulată de fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog. ''Am publicat acum două zile o cronologie factuală a crizei care începe în luna martie 2017, cu anularea unei Hotărâri de Guvern 800/2016. (...) Mă întreb acum: Chiar nu plăteşte nimeni pentru aceste drame care au fost anunţate şi care ar fi putut fi evitate? Vorbim de decese, traume, sechele, frica de a trăi cu gândul că mâine poate nu îţi găseşti medicamentul necesar pentru a supravieţui. Mă întreb - chiar nimeni de la Parchetul General nu se autosesizează când un întreg segment al societăţii, deopotrivă politic şi societate civilă, anunţă cu subiect şi predicat ce urmează să se întâmple?'', a spus Pop.

Acesta a menţionat că România este în prezent în situaţia dramatică de a cere ajutor extern, deşi putea să se ajute singură "dacă în ultimii 28 de ani valuri succesive de guvernări nu şi-ar fi bătut joc de Institutul Cantacuzino". Deputatul USR a explicat că imunoglobulinele sunt "nişte fracţii, nişte derivate din plasmă", iar România incinerează anual mii de litri de plasmă din cauza lipsei centrelor de procesare, în timp ce Ungaria deţine 28 de centre de acest fel. "Statul român incinerează zeci de mii de litri de plasma pe an, lucru care costă. Nu avem unităţi care să proceseze această plasma. Ungaria, de exemplu, are 38 de unităţi, noi avem zero. Problema este că mecanismul de protecţie civilă poate fi activat doar pe o perioadă cuprinsă între 6 - 12 luni, după care va trebui să ne descurcăm singuri, va trebui să venim cu soluţii la nivel local, dar soluţii fezabile şi durabile. Reactivarea şi punerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino, una de urgenţă, poate fi una dintre soluţii şi va fi una din soluţii, dar cu siguranţă nu va fi suficient", a spus Pop.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.