Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader a avut șase întâlniri de foc: A fost băgat în ședință de misiunea de evaluare MCV a Comisiei Europene

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Şase întâlniri au avut loc la Ministerul Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de evaluare MCV, discuţiile vizând, în principal, codurile penale şi civile şi modificarea legilor justiţiei.

Potrivit unui comunicat, postat miercuri pe pagina de Facebook a MJ, în cadrul primei reuniuni s-a discutat despre recomandările 3 şi 4 din Raportul MCV, tematica vizând Codul penal şi Codul de procedură penală.

Citește și: Televiziunea Română se apără și vine cu precizări în scandalul concedierii lui Dragoș Pătraru! De ce l-a demis pe realizatorul „Starea Nației”

"Accentul a fost plasat pe demersurile de modificare a acestor reglementări şi pe procesul legislativ în ansamblul său, fiind subliniate atât aspecte privind transparenţa şi consultările ce au avut loc, cât şi principalele consecinţe ale modificărilor discutate asupra activităţii organelor judiciare", arată sursa citată.

De asemenea, reprezentanţii MJ au discutat cu cei ai CE despre recomandarea 1 din Raportul MCV, respectiv despre un sistem 'robust şi independent' de numire a procurorilor de rang înalt.

Citește și: ŞOCANT! Soţia şi fiul jurnalistului Rareş Bogdan au fost atacaţi

"În acest context, conducerea Ministerului Justiţiei a prezentat stadiul legilor de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. A fost detaliată procedura legislativă, marcându-se faptul că procesul de modificare a acestor legi a început în anul 2015, cu implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiţiei, a tuturor actorilor relevanţi în acest proces. Ministrul Justiţiei a precizat faptul că CCR a admis unele obiecţii de neconstituţionalitate în legătură cu cele trei proiecte de lege şi că cea mai mare parte a obiecţiilor de neconstituţionalitate formulate au fost respinse. Totodată, membrii CSM ce au fost prezenţi la reuniune şi-au exprimat opiniile cu privire la criteriile de selecţie a procurorilor pe baza unor criterii clare şi transparente. De asemenea, Eugen Nicolicea a prezentat succint stadiul îndeplinirii recomandărilor ce revin Parlamentului României", se precizează în comunicat.

Citește și: O importantă lege a primit votul final: Cum se vor plăti amenzile contravenţionale de acum încolo

O altă întâlnire a vizat recomandările 3 şi 6 din Raportul MCV, tematica fiind Codul civil şi Codul de procedură civilă, precum şi Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2015 - 2020.

În context, ministrul Tudorel Toader a arătat, cu privire la Codul de procedură civilă, că au fost identificate soluţii pentru instanţele unde nu existau spaţii pentru camerele de consiliu.

Citește și: Cătălin Tolontan, în „corzi”! I se cere o sumă astronomică

"În ceea ce priveşte recomandarea 6, a fost prezentată activitatea Consiliului de Management Strategic (COMS), a Comisiei de Monitorizare, precum şi a Grupului tehnic de lucru al COMS. De asemenea, ministrul Justiţiei a pus în discuţie posibilitatea ca, în momentul ridicării MCV, rolul Consiliului de Management Strategic să fie întărit cu atribuţii de observare şi monitorizare a evoluţiilor din sistemul judiciar", arată MJ.

Totodată, în cadrul misiunii de evaluare MCV s-a discutat şi despre progresele înregistrate în cadrul Strategiei Naţionale Anticorupţie 2016 - 2020 şi despre proiectul derulat de Camera Americană de Comerţ din România (AMCHAM) împreună cu Ministerul Justiţiei privind consolidarea integrităţii în întreprinderile publice.

Citește și: Televiziunea Română se apără și vine cu precizări în scandalul concedierii lui Dragoș Pătraru! De ce l-a demis pe realizatorul „Starea Nației”

Discuţiile s-au axat şi pe recomandarea 5 din Raportul MCV, respectiv pe aspecte vizând executarea hotărârilor judecătoreşti şi aplicarea de către administraţia publică a hotărârilor pronunţate de instanţele judecătoreşti, inclusiv cu privire la instituirea unui mecanism pentru furnizarea unor statistici fiabile care să permită monitorizarea pe viitor.

Cu privire la sistemul ECRIS, a fost identificată o soluţie tehnică, iar în prezent se află în derulare o analiză de business privind adăugarea unor noi funcţionalităţi în această aplicaţie, precizează sursa citată.

Citește și: ŞOCANT! Soţia şi fiul jurnalistului Rareş Bogdan au fost atacaţi

"Prof. univ. dr. Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a precizat faptul că, în ultimii ani, autorităţile române şi-au demonstrat angajamentul pentru respectarea statului de drept şi a independenţei justiţiei, în cadrul unui proces amplu de reformă care era necesar şi ale cărui rezultate au fost constatate şi de Comisia Europeană. De asemenea, ministrul Justiţiei a reiterat faptul că obiectivul MJ şi al programului de guvernare rămâne ridicarea MCV anterior preluării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Totodată, în cadrul întâlnirii, au fost clarificate o serie de aspecte pe care delegaţia Comisiei Europene le-a pus în discuţie cu privire la recomandările 1 şi 3", se mai arată în comunicatul MJ.

Aceasta este cea de a doua misiune de evaluare din cadrul MCV din anul 2018, ea înscriindu-se în cadrul general de evaluare aferent mecanismului.

Citește și: O importantă lege a primit votul final: Cum se vor plăti amenzile contravenţionale de acum încolo

La întâlnirile de la MJ au participat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, secretarii de stat Marieta Safta şi Sebastian Costea, împreună cu o delegaţie a ministerului la nivel tehnic.

De asemenea, în funcţie de tematica fiecărei reuniuni, au participat reprezentanţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Senat, Camera Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Citește și: Cătălin Tolontan, în „corzi”! I se cere o sumă astronomică

Delegaţia misiunii de evaluare a Comisiei Europene a fost condusă de şeful Unităţii Cetăţeni şi Securitate din cadrul Secretariatului General al CE, Julien Mousnier. Din delegaţie au făcut parte şi Jeanne De Jaegher şi Maria Arsene, din partea Secretariatului General al Comisiei, Ingo Weustenfeld din cadrul DG Just şi Irina Stefuriuc de la DG Home.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.