Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader ARUNCĂ ÎN AER toate teoriile lansate în favoarea lui Klaus Iohannis: Replică INCENDIARĂ pentru DNA

kovesi toader

Procurorii anticorupţie trag un semnal de alarmă şi îşi exprimă îngrijorarea faţă de potenţiala afectare a statutului de independenţă a procurorilor. Totul, după ce CCR a decis că președintele Klaus Iohannis e obligat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

Tudorel Toader le-a dat replica procurorilor DNA.

”N-avem considerentele deciziei și nu știm care sunt considerentele ce susțin dispozitivele. Ceea ce se pune în executare va fi dispozitivul, acela că președintele trebuie să emită decretul de revocare a procurorului șef al DNA. Preocuparea lor nu o consider întemeiată. Statuul de magistrat nu îl poate schimba nimeni, câtă vreme Constituția prevede independența lor. Decizia nu diminuează funcționalitatea procurorilor, pentru că așa scrie în Constituție. Nu e o regândire, ci o clarificare a principiului constituțional care spune că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției. Autoritatea și-au știrbit-o singuri. Când cei de la Brașov au cerut să se suspende deciziile CCR, să aplicăm deciziile GRECO, când nu se poate. Când au cerut astfel de lucruri și-au știrbit autoritatea profesională. Și-au știribit autoritatea cu fiecare achitare.”, a spus Toader.

Citește și: A început bătălia pentru putere: Cine i-ar putea lua locul Laurei Codruţa Kovesi la DNA – mutarea Procurorului General România stă pe un „butoi cu pulbere”

Ministrul a anunțat că Klaus Iohannis va fi obligat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi imediat după ce decizia CCR e publicată în Monitorul Oficial.

”Am văzut to felul de opinii, mai mult sau mai puțin științifice. Nu există decizie a CCR care să nu producă efecte juridice, care să producă efecte juridice de la altă dată decât cea a publicării în Monitorul Oficial. Obligația de a emite nu se naște peste 30 de zile sau 45 de zile de la publicarea în MO, ci imediat când se publică decizia în Monitor.”, a adăugat Toader.

Citește și: Surpriza lui Iohannis! Planul din spatele ușilor închise! Cum va juca în ecuația Kovesi

Cât despre numirea unui nou procuror la conducerea DNA, după demiterea lui Kovesi, Toader a precizat care sunt pașii de urmat.

”Ministrul organizează o selecție, un interviu transparent, selectează pe cineva, trimite la CSM, la secția de procurori, aceștia fac un interviu, care dau un aviz consultativ. Acela e trimis la Ministerul Justiției care îl trimite la președinte. Avem decizia CCR care spune că președintele poate refuza o singură dată. Tu, ca ministru, poți să vii cu o altă propunere, că avem bază de selecție. Când cerem revocarea îl revoci pe cel care e în funcție, nu pe cineva care nu e în funcție, de aceea în lege se spune că doar la numire poate să refuze, nu la revocare.

Citește și: Ingrid Mocanu o face ‘praf’ pe Kovesi, dar și pe susținătorii ei: ”Păi, măi slugi ordinare (sau Slujiri ordinare)…”

Noi toți trebuie să respectăm legea, nimeni nu e mai presus de lege. ”, a spus Tudorel Toader la România TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.