Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, după decizia CCR pe amnistie şi graţiere: 'Oare de câte ori am afirmat, în mod public...?'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător constituţional, reacţionează la decizia CCR prin care a fost respinsă interzicerea amnistiei şi a greţierii pentru fapte de corupţie. Rectorul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi afirmă că în baza raţionamentului folosit azi de CCR a refuzat şi el să promoveze, în calitate de ministru al Justiţiei, o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere.

"Oare de câte ori am afirmat, în mod public, faptul că nu se poate adopta OUG pentru amnistie şi graţiere, iar calea de urmat este aceea a legiferării?", a declarat Tudorel Toader, pentru STIRIPESURSE.RO.

Precizarea fostului ministru face trimitere la comunicatul Curţii Constituţionale: "Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni." Prin urmare, nu ar fi permisă nici delegarea aprecierii oportunităţii către Guvern.

Pe de altă parte, o ordonanţă de urgenţă pentru amnistie şi graţiere ar fi produs efecte juridice chiar dacă ulterior ar fi fost declarată neconstituţională, ceea ce ar fi generat numeroase alte complicaţii legale.

Refuzul de a promova o astfel de ordonanţă de urgenţă a fost principalul motiv pentru care PSD i-a retras sprijinul politic lui Tudorel Toader, ceea ce l-a determinat pe acesta să demisioneze, în luna aprilie, din funcţia de ministru al Justiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.