Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader lămurește prezența închisorilor CIA din România: 'Nu ni se reproșează că le-am construit, ci că nu am finalizat investigațiile '

sua inchisoare

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi seară, la România TV, referitor la condamnarea României de către CEDO în dosarul închisorilor CIA, că statului român nu i se reproşează că a permis construirea acestor închisori, sau că au existat astfel de închisori, ci că nu a finalizat investigaţia.

„Dacă citim pe fond decizia, vedem ce se reproşează satului român: nu că a permis construirea unor astfel de închisori. Spune aşa: că statul român nu a finalizat procedura de investigare a faptelor reclamate de către subiectul pasiv al presupusei infracţiuni. Ăsta-i reproşul adus statului român. În ecuaţia asta e şi Ministerul de Externe, pentru că agentul guvernamental pentru CEDO e la Externe, e şi Ministerul Public, e şi ministerul Justiţiei. Eu nu-s ministrul Justiţiei de pe vremea acestei dezbateri, dar s-a purtat corespondenţă scrisă cu Ministerul Public, cu Externele, cu toţi ce implicaţi”, a declarat Tudorel Toader.

Citește și: A început bătălia pentru putere: Cine i-ar putea lua locul Laurei Codruţa Kovesi la DNA – mutarea Procurorului General România stă pe un „butoi cu pulbere”

Acesta a vorbit despre faptul că CEDO cere rezolvarea dosarelor ”într-un termen rezonabil”.

”CEDO spune tot timpul: «Rezolvaţi cauzele într-un termen rezonabil». Nu zice într-o lună, într-un an, dar un termen scurt, rezonabil, funcţie de natura şi complexitatea cauzei. Dar noi, de pe vremea vremurilor, statul român nu a terminat de investigat această cauză. Prim urmare, condamanarea nu spune că aţi organziat şi aţi permis închisori, nu spune că închisorile au fost, condamnarea reproşează: aveţi o cauză pe rol, lămuriţi-o odată: a fost, n-a fost închisoarea, a fost ăla sau nu a fost torturat”, a mai spus ministrl Justiţiei.

Citește și: Surpriza lui Iohannis! Planul din spatele ușilor închise! Cum va juca în ecuația Kovesi

România şi Lituania au fost găsite vinovate joi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului de încălcări ale convenţiei care interzice tortura în cazurile lui Al Nashiri şi respectiv Abu Zubaydah, în urma participării celor două ţări la programul închisorilor secrete CIA, anunţă CEDO pe site.

CEDO obligă România să-i plătească lui Al Nashiri pagube în valoare de 100.000 de euro.

Citește și: Ingrid Mocanu o face ‘praf’ pe Kovesi, dar și pe susținătorii ei: ”Păi, măi slugi ordinare (sau Slujiri ordinare)…” .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.