Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader 'NU a respectat legea': 'S-a încăpățânat de trei ori la rând să facă aceeași propunere'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Tudorel Toader PSD

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, la TVR, că ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a ”încăpățânat de trei ori la rând să facă aceeași propunere” în privința procurorilor șefi, dar a reamintit că a existat un viciu de procedură de fiecare dată - nu a prezentat adeverința CNSAS.

”Procedura de numire a procurorilor șefi este o procedură care se finalizează prin decizia președintelui care le numește prin decret prezidențial. Tudorel Toader s-a încăpățânat de trei ori la rând să facă aceeași propunere și de fiecare dată a avut același viciu de procedură și anume nu a respectat legea. Mai precis, nu a respectat un document prevăzut de lege obligatoriu, și anume adeverința emisă de CNSAS, că cel care a fost propus candidat nu a colaborat cu securitatea”, a declarat la TVR Ludovic Orban.

Citește și: Lovitură pentru PSD! Se cere demisia a doi ministri:’Suntem în fața unei minciuni inadmisibile’

El a mai spus că în prezent nu există o decizie a colegiului CNSAS.

”La ora actuală șase reprezentanți din CNSAS i-au solicitat explicații d-lui Buchet, privitor la adresa pe care i-a trimis-o ministrului Justiției și CSM-ului. Ea nu reflectă adevărul , pentru că adeverința nu este emisă, nefiind respectată procedura legală”, a mai spus Orban.

Citește și: Probleme financiare pentru Gigi Becali? Gestul care îl dă de gol

Preşedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror şef al DNA. Propunerea este respinsă pentru a doua oară, iar motivul invocat este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

”Constat că subzistă temeiurile de fapt şi de drept avute în vedere la respingerea propunerii iniţiale de numire în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa”, i-a transmis preşedintele Klaus Iohannis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.

Citește și: Sumă colosală! Câți bani ar putea obține după divorț soția lui Jeff Bezos

Motivul invocat de şeful statului este că documentaţia nu conţine dovada că Florea nu a colaborat cu Securitatea.

Iohannis a luat decizia ”ţinând seama de faptul că atestarea îndeplinirii condiţiilor legale pentru numirea procurorilor în funcţii de conducere se realizează în formele şi în modalităţile prevăzute de lege, inclusiv în condiţiile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, şi luând act de faptul că, în continuare, documentaţia transmisă nu conţine dovada care să ateste îndeplinirea condiţiei prevăzute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusă să nu fi făcut parte din serviciile de informaţii înainte de anul 1990 şi nici să nu fi colaborat cu acestea. Având în vedere că prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constituţională nu recunoaşte ministrului justiţiei - în virtutea rolului central al acestuia în cadrul procedurii de numire a procurorilor în funcţiile de conducere prevăzute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 - posibilitatea înaintării unei propuneri cu eludarea condiţiilor obiective impuse de lege”, se mai arată în scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis adresată lui Tudorel Toader.

Citește și: Lovitură pentru PSD! Se cere demisia a doi ministri:’Suntem în fața unei minciuni inadmisibile’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.