Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, reacție la achitarea lui Tiberiu Nițu: atac INCENDIAR la adresa DNA

Inquam Photos/ Octav Ganea
Tudorel Toader

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, susține că nu este surprins de faptul că fostul procuror general, Tiberiu Nițu, a fost achitat de ÎCCJ cu verdictul ”fapta nu există”. Ministrul Justiției arată că au fost mulți oameni cu funcții importante care au fost executați și apoi au primit clasare.

„Sigur că dânsul se bucură de soluție. Un om care se știe că nu este vinovat este foarte preocupat de temeiul juridic pentru care se dă soluția clasare. Una este să spui că îi lipsește un element constitutiv, adică se dea la limită, pe o procedură, alta să știi că fapta nici nu a fost comisă. Adică este o consacrare a nevinovăției, a lipsei de profesionalism sau rea credință a celui care l-a pus sub urmărire”, a declarat ministrul la Antena3.

Ministrul Justiției a subliniat că nu este surprins de decizia instanței supreme, deoarece a văzut mai multe persoane puse sub urmărire penală de către organele abilitate care, în final, au primit răspuns că fapta nu există.

„Nu mă surprinde soluția că fapta nu există pentru că am văzut cu toții foarte mulți presupuși făptuitori care au fost puși sub urmărire penală, care au fost anchetați, scoși din funcție și anchetați cu tooate consecințele pe care le presupune o anchetă penală (...) după care li se spune că ne pare rău, dar fapta nu există. E normală atitudinea lui Tiberiu Nițu să consacre temeiul juridic pentru care s-a dat clasarea”, a declarat Tudorel Toader.

Declarațiile vin după ce ÎCCJ a admis marți cererea fostului procuror general Tiberiu Nițu și a schimbat temeiul clasării acuzației de abuz în serviciu din dosarul privind folosirea coloanei oficiale. Magistrații au decis că acuzația a fost clasată pentru că fapta nu există, soluția fiind definitivă.

„Admite plângerea formulată de petentul Niţu Tiberiu-Mihail împotriva soluţiei de clasare dispuse prin rechizitoriul din data de 27 aprilie 2018 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, sub aspectul săvârşirii infracțiunii de abuz în serviciu în forma de participaţie a complicităţii. Schimbă temeiul de drept al soluţiei de clasare dispuse faţă de petentul Niţu Tiberiu-Mihail, din art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.proc. pen. în art. 16 alin. 1 lit. a C.proc.pen”, se arată în decizia magistraților instanței supreme.

Decizia ÎCCJ este definitivă. Concret, fostul procuror general Tiberiu Nițu a cerut magistraților să schimbe temeiul soluției de clasare a acuzațiilor, din cel ce viza apariția unei decizii a CCR (Nr. 406/2017, care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu), în cel potrivit căruia fapta nu există.

În luna mai 2018, procurorii DNA anunțau că, în dosarul privind folosirea coloanei oficiale, au fost clasate infracțiunile de abuz în serviciu în ceea ce îi privește pe Tiberiu Nițu și Gabriel Oprea.

Procurorii au motivat decizia de clasare menţionând că "pe parcursul urmăririi penale a apărut Decizia nr. 406/2017 a Curţii Constituţionale care a dus la abrogarea parţială a infracţiunii de abuz în serviciu, în sensul că doar încălcarea acelor atribuţii de serviciu prevăzute de legislaţia primară (lege ori ordonanţă a guvernului) poate constitui element material al infracţiunii de abuz în serviciu, nu şi încălcarea unor alte acte normative, cum sunt hotărârile Guvernului".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.