Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tudorel Toader, reacţie la cazul de la Caracal: Precizări despre modificările pe care Iohannis le cere abrogate

Inquam Photos / Octav Ganea
tudorel toader

Tudorel Toader reacționează după cazul Caracal, scriind pe Facebook că proiectul de Lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției a fost preluate de Comisia specială din Parlament, iar după o săptămână din proiect au apărut trei proiecte, la inițiativa a 11 parlamentari.

Fostul ministru al Justiției scrie, cu mențiunea că face „simple precizări”, că proiectul de lege pentru modificarea celor trei legi ale justiției, împreună cu solicitarea de aviz din partea Comisiei de la Veneția, au fost preluate de la MJ de către Comisia specială din Parlament, înainte ca acestea să ajungă la Guvern.

„Peste o săptămână, dintr-un proiect de lege au apărut trei proiecte, la inițiativa unui număr de 11 parlamentari, cu multe, foarte multe modificări, printre care și apariția Secției speciale, s-a renunțat la solicitarea avizului Comisiei, urmând apoi întreaga odisee parlamentară”, susține Tudorel Toader.

Acesta își continuă postarea afirmând că Legea privind recursul compensatoriu a fost inițiată în 2016, în procedura parlamentară MJ a emis aviz negativ, iar în controlul de constituționalitate a susținut neconstituționalitatea acesteia.

De asemenea, fostul ministru al Justiției afirmă că, în iulie 2017, Guvernul a aprobat proiectul de lege, inițiat de către MJ, pentru modificarea Codului penal, în acord cu deciziile CCR, precum și pentru transpunerea Directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost transmis la Parlament, a fost preluat de către Comisia specială, pe care l-a modificat în mod substanțial, adăugând numeroase soluții legislative declarate neconstituționale.

„Pe cale de consecință, după doi ani, Codul penal nu a fost modificat în acord cu deciziile CCR, iar Directiva privind confiscarea extinsă nu a fost încă transpusă în legislația națională. În prezent, proiectul de lege se află în controlul de constituționalitate. În situația admiterii unora dintre obiecțiile de neconstituționalitate, proiectele de lege se vor întoarce în parlament. În situația respingerii obiecțiilor de neconstituționalitate, proiectele de lege vor fi transmise pentru promulgare”, adaugă Tudorel Toader.

Acesta enumeră, printre motivele revocării sale de la MJ: refuzul de promovare a OUG privind amnistia și grațierea, refuzul de promovare a OUG pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală, prin preluarea nora dintre soluțiile din proiectele de lege, refuzul de avizare favorabilă a proiectului de act normativ privind înființarea Fondului Suveran și „refuzul ” de avizare a unor proiecte de acte normative, mai înainte ca acestea să fi ajuns la MJ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.