Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Astazi are loc Ziua Porţilor Deschise în portul militar Tulcea

YouTube
marina

Cei care ajung sâmbătă în portul militar din Tulcea pot vedea tehnica de luptă a Regimentului 307 Infanterie Marină din Babadag şi pot urca la bordul vedetelor fluviale ale Divizionului 88.

Ziua Porţilor Deschise în portul militar este organizată în contextul Zilei Marinei Române, iar evenimentul a fost precedat de un ceremonial militar şi religios desfăşurat la capela militară a unităţii 02044, la care au participat şi reprezentanţi ai autorităţilor.

"Este datoria noastră să îi pomenim pe aceşti eroi marinari pentru curajul şi devotamentul de care au dat dovadă de-a lungul anilor, în cele mai grele momente ale existenţei statului român, în clipele în care poporul român a fost apăsat de cele mai grele încercări", a declarat secretarul general al Judeţului Tulcea, Marius Mihai Cristi, citat într-un comunicat transmis de CJ, informează Agerpres.

Pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19, în portul militar din Tulcea a fost organizată Ziua Porţilor Deschise, accesul la eveniment fiind permis doar persoanelor care respectă condiţiile impuse în contextul crizei sanitare.

"Anul trecut nu am avut un asemenea eveniment din cauza restricţiilor, dar anul acesta marcăm Ziua Marinei Române cu respectarea strictă a măsurilor de protecţie împotriva COVID-19. Avem pregătit un atelier al Regimentului 307 Infanterie Marină din Babadag şi două ateliere ale Divizionului 88 Vedete Fluviale în care sunt prezentate armamentul individual de luptă de la bordul navelor, dar şi tehnica de arme de sub apă", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Garnizoanei Tulcea, locotenent comandor Dan Moroianu.

În primul atelier publicul poate vedea o barcă specifică antrenamentelor infanteriştilor marini, dar şi arme moderne.

"Aceasta este o instalaţie de rachete Spike LR. Este una dintre cele mai noi instalaţii din dotarea noastră. Are o bătaie maximă de 4.000 de metri, o putere foarte mare de distrugere a tancurilor moderne, dar şi o mare precizie", a explicat Vlăduţ Mihălăchiţă, sergent al Regimentului 307.

Copiii s-au fotografiat cu armele şi au încercat un binoclu al infanteriştilor.

Tulcenii care ajung sâmbătă în portul militar pot vizita o vedetă fluvială, un remorcher şi o navă fluvială de comandament.

"Mi-a plăcut nava aceasta (de comandament - n.r.), pentru că e diferită de celelalte. Am mai fost o singură dată la Ziua Porţilor Deschise. Cred că ar putea să vină mai mulţi vizitatori. E important şi pentru tineri, şi pentru cariera militară, iar un asemenea eveniment ar putea fi organizat şi la finele anului şcolar, pentru liceeni", a afirmat Loredana David de 32 de ani, după ce a vizitat navele fluviale.

Ziua Porţilor Deschise în portul militar se va încheia la ora 15,00.

Manifestările dedicate Zilei Marinei Române vor continua duminică, de la ora 10,00, pe Dunăre, iar cei care se vor afla pe faleză la Tulcea vor putea vedea navele fluviale defilând.

"Mai întâi va avea loc ceremonialul de ridicare a pavilionului şi marelui pavoaz de către un dispozitiv de trei nave militare care vor fi ancorate la malul stâng, travers de faleza Tulcea. Va urma o defilare a navelor militare, la care se vor alătura nave ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Căpităniei Tulcea şi ale Serviciului de Ambulanţă. Evenimentul va dura circa 45 de minute, ocazie cu care cetăţenii Tulcei vor putea vedea parada navală", a precizat comandantul Garnizoanei şi comandantul Divizionului 88 Vedete Fluviale, comandorul Antonel Marian Vătămanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.