Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tulpina Kraken va deveni dominantă în Europa în decurs de o lună sau două

euobserver.com
covid

Subvarianta extrem de contagioasă XBB.1.5 a Omicron, denumită 'Kraken', care se răspândeşte rapid în Statele Unite, ar urma să devină dominantă în rândul cazurilor de coronavirus în Europa în decurs de o lună sau două, a anunţat vineri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relatează AFP, conform Agerpres.

Această subvariantă, care a fost detectată pentru prima dată în Statele Unite în octombrie şi este cel mai contagios vector al noului coronavirus până în prezent, reprezintă un "risc scăzut pentru populaţie în ansamblu", potrivit ultimei evaluări publicate de ECDC, cu sediul la Stockholm.

Acest risc este totuşi "moderat până la ridicat" pentru "persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, nevaccinate sau imunodeprimate", potrivit agenţiei europene.

Pentru ECDC, "există numeroase zone gri în legătură cu XBB.1.5 şi această evaluare s-ar putea schimba în săptămânile următoare".

În timp ce în prezent reprezintă mai mult de 27% din infecţiile din Statele Unite, XBB.1.5 era responsabilă doar pentru 2,5% din cazurile de COVID-19 în ultimele săptămâni din 2022, potrivit ECDC.

"Modelele matematice ale ECDC indică faptul că XBB1.5 ar putea deveni dominantă în Uniunea Europeană (...) în decurs de una până la două luni", datorită "ritmului său de progres", a estimat agenţia.

Potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, "în prezent nu există dovezi că severitatea infecţiei cu XBB.1.5 este diferită de cea a altor subvariante ale Omicron".

În total, 38 de ţări au raportat cazuri de XBB.1.5, dintre care 82% în Statele Unite, 8% în Regatul Unit şi 2% în Danemarca, a anunţat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.