Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tunisia vrea să-și suspende calitatea de membru al Comisiei de la Veneția: 'Interferenţa flagrantă este inacceptabilă'

Preşedintele tunisian Kais Saied i-a cerut luni ministrului de externe să suspende calitatea ţării de membru al Comisiei de la Veneţia şi să-i expulzeze reprezentanţii, după un raport în care această comisie de experţi a Consiliului Europei a criticat organizarea unui referendum asupra unei noi Constituţii, transmite dpa.

Raportul Comisiei de la Veneţia, publicat luna aceasta, a evaluat drept nerealistă organizarea unui referendum credibil în absenţa unor reguli clare şi prestabilite, adăugând că schimbarea legii electorale ar trebui să fie precedată de consultări ample, care să includă forţele politice şi societatea civilă.

Preşedintele tunisian s-a angajat la începutul acestei luni să prezinte o propunere de referendum pe 25 iulie pentru o nouă Constituţie care să o înlocuiască pe cea din 2014, ignorând apelurile opoziţiei de a anula această decizia controversată, informează Reuters.

Aceasta se adaugă criticilor interne şi externe din ce în ce mai numeroase, după ce preşedintele Tunisiei a preluat controlul puterii executive vara trecută, a dizolvat parlamentul şi a început să guverneze prin decrete.

Preşedintele Kais Saied a numit în această lună un profesor de drept în fruntea unui comitet consultativ ce include specialişti în drept şi ştiinţe politice cu scopul de a elabora o nouă Constituţie pentru o "nouă republică", excluzând partidele politicile din procesul de restructurare a sistemului politic.

"Dacă este necesar, trebuie să încetăm calitatea de membru al Comisiei de la Veneţia, ei sunt persona non grata în Tunisia", a declarat luni Saied."Interferenţa flagrantă este inacceptabilă", a adăugat el.

Comisia de la Veneţia a mai spus în raportul său că alegerile pentru un nou parlament ar trebui să aibă loc înaintea organizării unui referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.