Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Tunurile pe Kremlin la reuniunea G20: Rusia este singura responsabilă pentru efectele negative asupra economiei globale

Agerpres - Reuters
Janet Yellen

Secretarul american al Trezoreriei Janet Yellen a condamnat "războiul brutal și nedrept" al Rusiei în Ucraina și a declarat că oficialii ruși din domeniul finanțelor care participă vineri la reuniunea G20 din Indonezia sunt responsabili pentru "consecințele îngrozitoare" ale războiului, notează mediafax.

Yellen, vorbind la sesiunea de deschidere a reuniunii miniștrilor de finanțe și a bancherilor centrali din cadrul Grupului celor 20 de state din Indonezia, pe insula indoneziană Bali, l-a salutat pe ministrul ucrainean de finanțe și a dat vina pentru efectele negative ale războiului "exclusiv" pe Rusia.

Ministrul adjunct de finanțe rus Timur Maksimov se află în Bali pentru întâlniri, în timp ce ministrul de finanțe Anton Siluanov participa virtual atunci când Yellen a vorbit, a declarat o sursă familiarizată cu acest subiect.

Yellen a declarat joi reporterilor că oficialii ruși nu au ce căuta la reuniunea din această săptămână a Grupului celor 20 de economii majore și a cerut comunității globale să tragă Rusia la răspundere pentru război și pentru impactul dramatic al acestuia asupra prețurilor la energie și a creșterii insecurității alimentare.

Șeful Finanțelor din SUA a îndemnat membrii G20 să mărească și să accelereze asistența financiară pentru a ajuta Ucraina, al cărei ministru de finanțe, Serhiy Marchenko, a fost prezent la sesiunea de deschidere.

"Condamn războiul brutal și nedrept al Rusiei în cei mai fermi termeni posibili", a spus Yellen. "Prin declanșarea acestui război, Rusia este singura responsabilă pentru efectele negative asupra economiei globale, în special pentru creșterea prețurilor la materiile prime."

Ea a spus că oficialii ruși care au participat la reuniune "adaugă la consecințele îngrozitoare ale acestui război prin sprijinul lor continuu pentru regimul Putin".

"Împărtășiți responsabilitatea pentru viețile nevinovate pierdute și pentru prețul uman și economic continuu pe care războiul îl provoacă în întreaga lume", a spus ea, adresându-se oficialilor ruși.

Yellen face presiuni pentru ca alte țări să susțină o propunere de plafonare a prețului petrolului rusesc pentru a contribui la scăderea prețurilor la energie și la menținerea fluxurilor globale de petrol după ce sancțiunile europene și, potențial, britanice și americane privind transportul de petrol rusesc vor intra în vigoare la sfârșitul anului.

Nu este clar dacă oficialii occidentali vor părăsi sala atunci când vor vorbi oficialii ruși, așa cum au făcut-o la Washington în timpul ultimei reuniuni a oficialilor financiari din G20.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.