Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcan: PNL cere procedură de urgență pe dezbaterea parlamentară a OUG privind Legile justiției

stiripesurse.ro
Raluca Turcan

PNL solicită procedură de urgență pentru dezbaterea parlamentară a OUG care modifică Legile justiției, a anunțat vineri, la Sibiu, prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan. Liberalul susține că partidul va cere vot pentru respingerea ordonanței de urgență.

„PNL cere procedură de urgență pentru dezbaterea parlamentară a OUG privitoare la legile justiției. Situația este de extremă urgență dată fiind nocivitatea acestei ordonanțe și efectele ei extrem de negative asupra Justiției, a funcționării parchetelor. Situația cere intervenția imediată a Parlamentului, care a fost sfidat, călcat în picioare și lovit în atribuțiile și prestigiul său de Guvernul Dăncilă, de ministrul Justiției, prin OUG 92. Guvernul a dat acest OUG peste noapte,fără niciun fel de dezbatere, fără să justifice în niciun fel caracterul de urgență care ar fi impus OUG. Situația impune intervenția urgentă a palamentului pentru că OUG 92 este în contradictie evidentă cu recomandările forurilor internaționale cu privire la legile justitiei. Guvernul justifică fraudulos adoptarea OUG 92, invocând punerea de acord a legilor justitiei cu recomandările Comisiei de la Veneția. Avem de-a face cu o minciună și un fals grosolan”, a declarat prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, la Sibiu, conform Mediafax.

Liberalul afirmă că partidul va cere un vot de respingere a ordonanței de urgență a Guvernului privind legile justiției.

„PNL va cere, în cadrul dezbaterilor parlamentare in procedură de urgență vot împotriva acestei infame ordonanțe de urgență * adoptate de Guvernul Dăncilă. Datoria de onoare a parlamentului, a fiecărui parlamentar, 1) față de românii, 2)față de onoarea și demnitatea României și 3) față de buna funcționare a Justiției este respingerea acestui OUG ticălos”, a adăugat Turcan.

De asemenea, PNL va propune o inițiativă parlamentară de transpunere legislativă a recomandărilor finale ale Comisiei de la Veneția în privința Legilor justiției.

„PNL va propune semnarea de către fiecare parlamentar a unei inițiative parlamentare de transpunere legislativă a recomandărilor finale formulate de Comisia de la Veneția în privința modificărilor operate la legile Justiției și la Codurile penal si de procedură penală. După cum probabil știți, astăzi se desfășoară o ședință plenară a Comisiei de la Veneția ( Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept) cu o ordine de zi foarte importantă pentru România: se așteaptă aprobarea opiniei preliminare a Comisiei referitoare la modificările aduse legilor justiției din România precum și o adoptarea unei opinii referitoare la modificările aduse Codurilor penal si de procedură penală. Este foarte probabil să se discute și despre OUG-ul recent despre legile justiției prin care Guvernul PSD-ALDE sfidează de fapt recomandările preliminare ale Comisiei de la Veneția desi, chipurile, pretextează că o face ca să le aplica”, a conchis Turcan.

Aceasta a anunțat, totodată, că PNL va demara procedura de revocare a Avocatului Poporului din funcție pentru încălcarea Constituției.

„PNL va demara revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor. Revocarea se face de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. Victor Ciorbea avea obligația sa delege către unul dintre adjuncţii lui, a celui specializat pe domeniul 'justiţie, poliţie, penitenciare, armată", a atribuţiei de a sesiza în scris şi direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a Ordonanţei de Urgenţă privind legile Justiţiei. Victor Ciorbea avea această obligație dacă era într-adevăr avocatul poporului și nu al infractorilor. Victor Ciorbea dacă nu acționează în interesul românilor, al României și al statului de drept va rămâne în istoria instituțională a României cea mai mare rușine”, a anunțat Turcan.

Comisia de la Veneția discută, în ședința plenare de vineri adoptarea a două opinii privind Justiția din România, cea preliminară referitoare la Legile Justiției și una privind Codurile Penale. La ședință participă și președintele Comisiei parlamentare speciale pentru Legile Justiției, Florin Iordache, și ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Referitor la deciziile Comisiei de la Veneția, Tudorel Toader a anunțat, vineri, că forul european a reținut soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului, și recomandă abrogarea acestei soluții legislative.

"Comisia de la Veneția! Avizul CV reține soluționarea temporară a problemei pensionării magistraților, prin amânarea momentului intrării în vigoare a soluției legislative. Se recomandă abrogarea acestei solutți legislative. OUG pentru legile jusțitiei va fi transmisa, în mod formal, către CV pentru emiterea unui aviz!", a scris vineri Toader, într-o postare pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.