Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a blocat Wikipedia, iar fundația a depus plângere la CEDO

Wikipedia, turcia

Fundaţia Wikimedia, care găzduieşte site-ul Wikipedia, a anunţat joi că a depus plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a obţine ridicarea blocării enciclopediei online în vigoare de doi ani în Turcia, relatează AFP.

"Wikimedia a depus plângere împotriva Turciei la CEDO", a anunţat într-o conferinţă de presă telefonică Katherine Maher, directoarea generală a fundaţiei, informează agerpres.ro.

Citește și: Rareș Bogdan atacă dur Guvernul:’Mâncăm o șaorma, nu luăm autobuze turcești de tip cratiță’

Autorităţile turce au blocat accesul la site în aprilie 2017, din cauza a două articole ale Wikipedia care stabilesc o legătură între Ankara şi organizaţii extremiste.

Wikimedia a explicat că recurge la CEDO după tentative în acest sens fără rezultat în Turcia, în special pe lângă Curtea Constituţională, care nu a luat poziţie pe acest subiect în aceşti doi ani.

Citește și: Victor Ponta aruncă-n aer o viitoare alianță: Nu vom susține o asemenea formulă

Katherine Maher a subliniat că nu a acceptat cererea Turciei de a elimina aceste articole pentru că fundaţia a estimat că "respectivul conţinut ţine de libertatea de expresie protejată de lege".

Stephen LaPorte, director juridic al fundaţiei a adăugat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că guvernul turc a cerut înlăturarea articolelor "fără nicio explicaţie oficială privind partea presupus ilegală".

Citește și: PSD își joacă ultimele cărți- Ce se va construi în România

Autorităţile turce au recurs în mai multe rânduri în aceşti ultimi ani la blocarea anumitor site-uri, precum Facebook sau Twitter, în general după atentate.

China a interzis şi ea Wikipedia în toate limbile pe 15 mai, în contextul în care versiunea în mandarină era deja blocată din 2015. Katherine Maher a afirmat că examinează recursurile disponibile pentru a ridica această blocare.

Citește și: Rareș Bogdan atacă dur Guvernul:’Mâncăm o șaorma, nu luăm autobuze turcești de tip cratiță’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.