Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a luat o decizie care a șocat piețele financiare și analiștii: evident că au bani din Rusia

albawaba.com|
Recep Erdogan, nervos

Banca centrală a Turciei a şocat pieţele financiare, joi, cu o reducere a dobânzii de referinţă, în pofida inflaţiei de aproape 80%, transmite CNBC.

În urma informaţiei, lira turcească a scăzut cu 0,9% faţă de dolar, fiind tranzacţionată la peste 18,1 unităţi pentru un dolar, aproape de un minim record, informează News.ro.

Dobânda de politică monetară, care a fost de 14% în ultimele şapte luni, a fost redusă la 13%, în totală contradicţie cu ceea ce fac alte bănci centrale din întreaga lume.

”O altă mişcare idioată. O nebunie a CBRT, cu inflaţia de 80%, care accelerează în continuare, care reduce dobânzile cu 1 punct procentual, la doar 13%, contrar aşteptărilor”, a comentat pe Twitter Timothy Ash, analist senior pentru pieţe emergente la BlueBay Asset Management, referindu-se la banca centrală a Turciei prin acronimul său.

”O măsură ridicolă. Evident că au bani în buzunare din Rusia şi din Golf şi cred că pot reduce dobânzile şi pot stabiliza lira, a mai spus analistul.

Guvernul Turciei a făcut o serie de deschideri diplomatice către mai multe state din Golf, bogate în petrol, reparând legăturile tensionate anterior pentru a atrage investiţiile atât de necesare şi a rămas deschis cu entuziasm afacerilor şi comerţului rusesc, în pofida sancţiunilor occidentale şi a invaziei Rusiei în Ucraina.

Analiştii nu se aşteptau la nicio modificare a dobânzii cheie, aşa că reducerea acesteia de către banca centrală turcă a luat pieţele prin surprindere.

Principalul indice bursier BIST şi-a redus câştigurile, coborând cu 0,8% după decizie, dar a revenit ulterior în teritoriu pozitiv, cu o creştere de 0,2%, potrivit datelor Reuters.

Preţurile de consum au crescut în iulie cu 79,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani, pe fondul preţurilor mai mari ale alimentelor şi energiei şi a politicii monetare neortodoxe impuse de preşedintele Recep Tayyip Erdogan,

În urmă cu cinci ani, lira era tranzacţionată la 3,5 unităţi pentru un dolar, iar raportul este în prezent de 18 la 1.

Lira turcească s-a devalorizat în acest an cu 26% faţă de dolar, şi cu 80% în ultimii cinci ani.

Erdogan a instruit banca centrală a ţării, despre care analiştii spun că nu are independenţă faţă de el, să reducă constant dobânzile împrumuturilor în 2020 şi 2021, chiar dacă inflaţia a continuat să accelereze.

Şefii băncilor centrale care şi-au exprimat opoziţia au fost concediaţi; Până în primăvara anului 2021, banca centrală a Turciei a avut patru guvernatori diferiţi în doi ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.