Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia a promis să îi protejeze pe combatanţii kurzi din Siria

www.timesofisrael.com
kurzi, Irak, sărbătoare, independență

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a spus luni că Turcia a promis să îi protejeze pe combatanţii kurzi din Siria, chiar înainte de a pleca într-un turneu regional care are loc după decizia neaşteptată a lui Donald Trump de a retrage trupele americane, transmite AFP preluată de Agerpres.

Mike Pompeo a afirmat că asigurările au venit din partea preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat în repetate rânduri forţele kurde susţinute de Washington şi luptând împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI).

Recep Tayyip Erdogan a vorbit cu Donald Trump cu puţin înainte ca preşedintele american că anunţe pe 19 decembrie că SI a fost înfrânt şi că va retrage rapid cei 2.000 de soldaţi americani din Siria.

"Preşedintele Erdogan şi-a luat angajamentul pe lângă preşedintele Trump atunci când au discutat despre ce va trebui să fie un angajament potrivit căruia turcii vor continua campania împotriva SI după plecarea noastră şi vor face în aşa fel ca băieţii alături de care am luptat, care ne-au asistat în campania noastră contra SI, să fie protejaţi", a declarat Mike Pompeo pentru canalul CNBC.

Până în prezent aliaţi ai Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor, combatanţii kurzi din Siria se tem că retragerea americană îi va lăsa descoperiţi în faţa Turciei.

După anunţul său, care a zguduit numeroşi aliaţi ai Washingtonului, Donald Trump a dat asigurări că retragerea americană din Siria se face face în aşa mod încât apărarea Israelului şi a "altor prieteni" ai Washingtonului din regiune să fie "absolut asigurată".

Mike Pompeo vizitează Orientul Mijlociu într-un turneu maraton care urmăreşte să reînnoade alianţele puse la încercare de recentele evenimente, de la asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi până la retragerea SUA din Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.