Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia acuză Grecia că `ocupă` insulele demilitarizate din Marea Egee

Pinterest
marea egee insulele grecesti

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă Grecia că ocupă insule din Marea Egee care au un statut demilitarizat și a declarat că Turcia este pregătită să „facă ceea ce este necesar" atunci când va fi cazul, potrivit Reuters preluat de mediafax.

Rivalii istorici, Turcia și Grecia, nu au fost de acord în probleme care variază de la survolarea și statutul insulelor din Marea Egee până la granițele maritime și resursele de hidrocarburi din Marea Mediterană, precum și în ceea ce privește Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Recent, Ankara a acuzat Atena că ocupă insulele demilitarizate din Marea Egee, lucru pe care Atena îl respinge.

„Faptul că ocupați insulele.... când va veni timpul, ora, vom face ceea ce este necesar", a declarat Erdogan, în timpul unei vizite în provincia nordică Samsun.

Turcia a protestat recent din cauza a ceea ce a declarat că este o hărțuire a avioanelor sale de către forțele grecești. Ankara a declarat că sistemele de apărare aeriană S-300 folosite de Grecia au urmărit avioanele turcești în timpul unui zbor de rutină.

Turcia a sărbătorit Ziua Victoriei pe 30 august, o sărbătoare națională care marchează faptul că forțele turcești au alungat forțele grecești în 1922. Sâmbătă, Erdogan a cerut, de asemenea, Greciei să „nu uite Izmirul", referindu-se la victoria turcă.

Ankara susține că insulele din Marea Egee au fost date Greciei în baza tratatelor din 1923 și 1947, cu condiția ca aceasta să nu aibă arme.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că poziția Turciei de a pune la îndoială suveranitatea Greciei asupra insulelor este „absurdă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.