Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, nemulțumită de statele europene: Acuzații privind provocarea unui 'război psihologic'. Gestul care a înfuriat Ankara

Anadolu Agency
Türkiye Turcia

Turcia a criticat mai multe țări care și-au închis consulatele din Istanbul. Ministrul de interne, Süleyman Soylu, a declarat joi reporterilor că acest lucru reprezintă un "război psihologic" împotriva Turciei, informează Daily Sabah. Inclusiv România a emis o alertă de călătorie pentru Istanbul.

Ce a precizat Ministerul Afacerilor Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat miercuri că există un risc ridicat de insecuritate ce vizează lăcașuri de cult și reprezentanțe diplomatice din Istanbul, Turcia. MAE informează cetățenii români care locuiesc sau călătoresc în orașul Istanbul că, în această perioadă, există un risc ridicat de insecuritate, ce vizează lăcașuri de cult și reprezentanțe diplomatice, din zonele Beyoglu, Galata, Taksim și Istiklal, ale unor state membre UE .Conform MAE, este în vigoare o alertă de călătorie pentru Republica Turcia, la nivelul ,,Există factori de risc – evitați călătoriile dacă nu sunt necesare” (mai multe pe tema acestui subiect, aici)

Poziția Germaniei și Olandei

Consulatele Germaniei și Olandei din Istanbul au decis să rămână închise miercuri din cauza a ceea ce au descris drept "amenințări la adresa securității". "Consulatul General al Germaniei este închis astăzi, 1 februarie, din motive de securitate. Programările pentru probleme legate de vize și pașapoarte sunt anulate. Vă mulțumim pentru înțelegere", a anunțat consulatul prin intermediul Instagram la primele ore ale dimineții.

Consulatul general al Olandei din cartierul Beyoğlu și-a anunțat, de asemenea, închiderea pentru vizitatori miercuri, din cauza unor "potențiale proteste" și a "amenințărilor tot mai mari împotriva unor obiective occidentale".

Între timp, Regatul Unit și-a reînnoit avertismentul de călătorie pentru cetățenii săi din Turcia, alăturându-se astfel Statelor Unite și altor câteva țări europene care și-au avertizat cetățenii cu privire la "amenințări la adresa securității".

Ambasadori convocați

Autorităţile din Turcia i-au convocat joi pe ambasadorii din nouă țări pentru a cere explicații, după ce statele respective şi-au închis temporar misiunile diplomatice și au emis alerte de securitate, invocând o amenințare sporită în urma distrugeri unor copii ale Coranului în Europa, informează RADOR.

Activiștii de extremă dreaptă au ars astfel exemplare ale Coranului în Suedia, Danemarca și Țările de Jos săptămâna trecută, acţiuni care au dus la oprirea negocierilor pentru ca Turcia să îşi ridice obiecțiile față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Țările europene au denunțat incidentele, dar unele administraţii spun că nu le pot preveni din cauza regulilor privind libertatea de exprimare. Țări precum Franța, Germania, Italia și Statele Unite și-au avertizat cetățenii cu privire la un risc crescut de atacuri în Turcia, în special împotriva misiunilor diplomatice și a lăcașurilor de cult nemusulmane. Germania, Franța și Țările de Jos s-au numărat printre țările care şi-au închis temporar misiunile diplomatice din motive de securitate săptămâna aceasta. Turcia, la rândul ei, şi-a avertizat cetățenii, la sfârşitul săptămânii trecute, împotriva "posibilelor atacuri islamofobe, xenofobe și rasiste" din Statele Unite și Europa. O sursă din Ministerul turc de Externe a declarat că ambasadorii din nouă țări au fost convocați joi, dar nu i-a identificat. Ambasada SUA a confirmat că ambasadorul său a participat la o întâlnire la minister. Două surse diplomatice europene au declarat că au fost convocați și ambasadori din Germania, Franța și Țările de Jos. Purtătorul de cuvânt al Partidului AK de guvernământ, Omer Celik, a respins alertele de securitate drept "declarații iresponsabile", adăugând că Turcia este o țară sigură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.