Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia anunță 'evoluții rapide' în zilele următoare pentru exportul cerealelor prin Marea Neagră

twimg.com
marea neagra rusia nato

Turcia aşteaptă ''evoluţii rapide'' privind planul ONU pentru exportul cerealelor blocate în Ucraina, a declarat vineri ministrul turc al apărării, Hukusi Akar, potrivit AFP.

''Avem circa 15 nave încărcate cu cereale în porturile ucrainene. Aceste chestiuni au fost discutate în numeroase ocazii. Discuţii diplomatice foarte intense continuă", a spus ministrul turc în faţa presei. ''Vom vedea în zilele următoare evoluţii rapide ale lucrurilor. Încercăm să soluţionăm rapid această chestiune prin organizarea unei reuniuni între Rusia, Ucraina, ONU şi Turcia'', a adăugat oficialul turc.

Turcia s-a declarat săptămâna aceasta dispusă să găzduiască o astfel de reuniune cvadripartită pentru a debloca transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, în cadrul unui plan al ONU.

''ONU are un plan. Observăm cu plăcere că părţile au căzut în mare parte de acord asupra acestuia. Poate fi pus în practică, eventual cu câteva modificări minore'', a mai remarcat ministrul turc al apărării.

De asemenea, precizează acesta, o ''linie telefonică directă'' (hot line) a fost stabilită între experţii militari din Ucraina, Rusia şi Turcia pentru a facilita tratativele despre punerea în aplicare a planului ONU. ''Generali din ministerele apărării ucrainean, rus şi turc au fost desemnaţi. Prima întâlnire cu un general rus a avut loc pe 1 iunie (...) Linia telefonică directă este folosită în permanenţă'', a mai spus ministrul Hukusi Akar.

Conform acestuia, planul ONU pentru reluarea exporturilor ucrainene prin Marea Neagră este ''aplicabil''.

Odată cu lansarea agresiunii militare asupra Ucrainei pe 24 februarie, Rusia a impus în Marea Neagră o blocadă asupra porturilor ucrainene, în special asupra portului Odesa. Navigaţia civilă este împiedicată şi de mine amplasate de-a lungul coastei ucrainene, unele plutind în derivă pe mare după ce s-au desprins de cablurile de ancorare, potrivit Rusiei, ori au fost lansate deliberat de armata rusă, potrivit Ucrainei.

Aceasta din urmă caută în prezent cu disperare să exporte cele circa 20 de milioane de tone de cereale stocate în silozurile ţării, unde viitoarele recolte din vara aceasta vor necesita la rândul lor să fie depozitate.

Planul ONU nu prevede în mod necesar o operaţiune de dragare a minelor, ci crearea unui coridor navigabil securizat.

Rusia s-a declarat pregătită să ofere garanţii formale că nu va ataca porturile ucrainene dacă Ucraina îşi deminează zonele de coastă pentru a permite exportul cerealelor, ceea ce Kievul a refuzat, întrucât deminarea ar permite flotei militare ruse să atace.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.