Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Autorităţile preiau controlul unei bănci a imamului Gülen, duşmanul preşedintelui Erdogan

Bank Asya

Autorităţile turce au anunţat vineri seară că au preluat controlul total asupra celei de-a zecea instituţii bancare ca mărime din ţară, Bank Asya, un nou episod al războiului dintre regimul preşedintelui islamist-conservator, Recep Tayyip Erdogan, şi duşmanul său declarat, imamul Fethullah Gülen, transmite AFP. 

Într-un comunicat dat publicităţii pe pagina sa de internet, Autoritatea de reglementare şi supraveghere bancară (BDDK) a anunţat că a încredinţat controlul băncii islamice Fondului de asigurare şi garantare a depozitelor (TMSF), o instituţie publică, opt zile înainte de alegerile legislative de la 7 iunie. 

BDDK şi-a motiva decizia explicând că "problemele cauzate activităţii băncii prin structura sa financiară, parteneriatele şi componenţa consiliului său de administraţie reprezintă un pericol (...) pentru încrederea şi stabilitatea sistemului financiar" turc. 

Guvernul de la Ankara a declanşat ofensiva contra Bank Asya în februarie preluând controlul în consiliul său de administraţie, încredinţat, de asemenea, TMSF, citând la acea dată o "lipsă de transparenţă" în gestionarea sa. 

Conducerea instituţiei a denunţat atunci o decizie "ilegală", iar opoziţia motivaţiile "politice" ale regimului. 

Fondată în 1996, Bank Asya este cunoscută ca fiind apropiată de mişcarea lui Fethullah Gülen, un imam turc care trăieşte în Statele Unite şi conduce o vastă şi influentă reţea de şcoli, organizaţii de caritate şi companii în Turcia şi în lume. 

Fidel aliat al lui Erdogan după instalarea acestuia la putere în 2002, Gülen a devenit inamicul său declarat după scandalul care a zguduit regimul la sfârşitul lui 2013. 

Şeful statului i-a declarat război imamului Gülen, sporind epurările contra presupuşilor membri ai mişcării sale, în special din rândul poliţiei şi al justiţiei. 

Bank Asya are 5.000 de angajaţi în Turcia, unde dispune de 300 de agenţii şi aproape 4,5 milioane de clienţi. 

Decizia autorităţilor de la Ankara intervine cu opt zile înainte de alegerile legislative. La putere de 13 ani, partidul lui Recep Tayyip Erdogan rămâne favorit, însă cunoaşte o erodare serioasă a popularităţii.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.