Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO – Scandal ecologic uriaș în Turcia: cianura folosită pentru extragerea aurului ar fi dus la un accident minier / 9 lucrători sunt dispăruți

mină turcia cianură aur

Cel puţin nouă persoane au rămas blocate într-o mină de aur din provincia Erzincan situată în nord-vestul Turciei, după ce o movilă de pământ s-a desprins şi a luat-o la vale. La mai bine de o lună de la incident, autoritățile încă îi caută pe cei nouă muncitori. La mina respectivă se lucra cu cianură, totul pentru scoaterea aurului.

"Nu sunt veşti despre nouă mineri. O operaţiune de salvare este în curs de desfăşurare, cu o echipă de 400 de persoane", a declarat inițial ministrul turc de Interne Ali Yerlikaya la postul public TRT Haber.

În ancheta efectuată de Procuratura Erzincan cu privire la dezastru, 8 persoane au fost arestate inițial până în prezent. A fost arestat inclusiv managerul canadian al minei. Ulterior două persoane au fost eliberate cu condiția controlului judiciar. Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice din Turcia a anulat autorizația de mediu și licența minei după dezastru.

"Este vorba despre o alunecare a unei movile formate dintr-un morman de pământ scos din mină", a precizat ministrul.

Pământul care s-a prăbuşit ar putea conţine cianură folosită pentru extragerea aurului, a avertizat un sindicat minier. "Salvarea minerilor ar putea dura mult timp din cauza solului care conţine cianură", a indicat Basaran Aksu de la sindicatul Bagimsiz Maden Is, relatează Agerpres.

Ministerul Mediului a anunţat la rândul său că au fost luate măsuri pentru "prevenirea scurgerii materialelor în Eufrat".

Pământul și-a pierdut structura solidă și a „curs”

Potrivit primelor imagini difuzate de presa turcă, o movilă de pământ s-a prăbuşit în câteva secunde şi a alunecat ca un flux de lavă într-o vale, acoperind o suprafaţă extinsă.

Yerlikaya a precizat că este vorba despre "o masă de pământ de 8 până la 10 decari", care ulterior s-a răspândit pe "100 de decari" (unitate de măsură pentru terenuri, un decar fiind egal cu zece ari - n.r.).

"Am luat dispoziţii pentru iluminatul nocturn. Avem o singură dorinţă: să putem da veşti bune familiilor lor", a adăugat el.

Cum a avut loc?

Alunecarea de teren s-a produs în jurul orei locale 14:00 (11:00 GMT) în Ilic, în provincia Erzincan, iar agenţia de stat pentru gestionarea dezastrelor Afad a anunţat că au fost mobilizate echipe de intervenţie din oraşele învecinate.

"Ne vom mobiliza toate resursele pentru a face lumină în legătură cu cauzele acestui incident", a declarat compania turcă responsabilă de mina de aur, Anagold.

Caz de scurgere de cianură în 2022

Mina, care are 667 de mineri angajaţi, a fost anterior implicată într-un caz de scurgere de cianură, în 2022, ceea ce a determinat autorităţile să-i suspende temporar activitatea.

Cu toate acestea, mina s-a redeschis după ce a fost achitată o amendă, provocând proteste din partea opoziţiei turce.

"În pofida scurgerii de cianură, permisul minei nu a fost retras, iar capacitatea acesteia a fost mărită. Societatea a beneficiat de protecţie legală (...). Toate acestea au deschis calea spre dezastru", a declarat Colegiul Medicilor din Turcia.

Alunecările de teren sau prăbuşirea minelor sunt evenimente relativ frecvente în unele regiuni ale Turciei. Un număr de 42 de mineri şi-au pierdut viaţa în urma unei explozii survenite în 2022 la Amasra, în nordul ţării.

Reacția companiei

Compania minieră SSR Mining şi-a suspendat ulterior producţia după alunecarea de teren, soldată cu cel puţin nouă mineri daţi dispăruţi şi o scădere de peste 50% a acţiunilor sale la bursa din Toronto.

Compania a declarat că operaţiunile au fost suspendate ca urmare a unei "alunecări de proporţii".

SSR nu a răspuns imediat unei solicitări de a face comentarii transmisă biroului său din Turcia.

Guvernul a declarat că a demarat o anchetă asupra acestui incident.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.