Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia: Cinci jurnalişti au fost condamnaţi la închisoare pentru "propagandă teroristă"

pixabay.com
diverse, gratii, inchisoare

Cinci jurnalişti, între care un fost corespondent al ziarului Libération în Turcia, au fost condamnaţi marţi la închisoare pentru "propagandă teroristă" de un tribunal din Istanbul, a anunţat agenţia de presă privată Dogan citată de AFP, scrie news.ro.

Jurnaliştii Ragip Duran şi Ayse Düzkan şi editorialiştii Mehmet Ali Celebi şi Hüseyin Bektas au fost condamnaţi la un an şi jumătate de închisoare pentru că au participat la o campanie de solidaritate cu Özgür Gündem, un cotidian pro-kurd închis din cauza decretului-lege din octombrie 2016.

Redactorul-şef al cotidianului, Hüseyin Akyol, a fost şi el condamnat la trei ani şi 9 luni de închisoare, potrivit Dogan.

Cei cinci au fost acuzaţi pentru "propaganda teroristă" în favoarea Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie clasată teroristă de Ankara şi de aliaţii săi occidentali.

Distins de mai multe organizaţii de apărare a drepturilor omului, Ragip Duran a fost mult timp corespondent al cotidianului francez Libération la Istanbul, dar a colaborat şi cu Agence France-Presse, BBC şi alte ziare turceşti. El a petrecut şapte luni în spatele gratiilor în 1998, deja acuzat de "propagandă teroristă" pentru un articol publicat în Özgür Gündem.

Societatea jurnaliştilor şi a personalului ziarului Libération a denunţat ferm condamnarea, numind-o "judecată necinstită".

Prezenţa numeroşilor jurnalişti printre cele 55.000 de persoane închise de la puciul ratat din 15 iulie 2016 a îngrijorat partenerii occidentali ai Turciei, ţară care ocupă locul 155 din 180 de ţări în clasamentul privind libertatea presei stabilit de Reporteri fără Frontiere (RSF).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.