Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia consideră 'inacceptabil' apelul pentru eliberarea opozantului Kavala și convoacă ambasadori din zece țări

economica.net
Turcia

Turcia a convocat marţi ambasadori din zece ţări, inclusiv Franţa, Germania şi Statele Unite, considerând "inacceptabil" apelul în favoarea eliberării opozantului Osman Kavala lansat de aceste state, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe turc, citat de France Presse.

"Comunicatul (publicat luni de cele zece ţări) pe reţelele sociale despre un proces judiciar condus de o justiţie independentă este inacceptabil", a declarat ministerul, potrivit Agerpres.

"Le-am spus că încalcă statul de drept, democraţia şi independenţa sistemului judiciar pe care îl apără", a adăugat ministerul, potrivit comunicatului de presă emis după convocarea ambasadorilor. "S-a subliniat că Turcia este un stat de drept democratic ce respectă drepturile omului şi li s-a reamintit că justiţia turcă nu va fi influenţată de astfel de declaraţii", se mai menţionează în comunicat.

Într-un comunicat publicat luni seară, Canada, Franţa, Finlanda, Danemarca, Germania, Ţările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia şi Statele Unite au chemat la o "soluţionare justă şi rapidă" a cazului Osman Kavala, editor şi critic al regimului, încarcerat de patru ani fără condamnare.

"Întârzierea persistentă a procesului său (...) aruncă o umbră asupra respectului democraţiei, statului de drept şi transparenţei sistemului judiciar turc", au scris reprezentanţii celor zece ţări.

Omul de afaceri şi filantropul Osman Kavala, încarcerat din octombrie 2017, va rămâne în închisoare cel puţin până la 26 noiembrie, a decis un tribunal din Istanbul la începutul lunii octombrie, în ciuda ameninţărilor europene cu sancţiuni împotriva Ankarei.

Acest opozant în vârstă de 64 de ani, personalitate importantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că a încercat să destabilizeze Turcia.

El este în special în vizor după ce a susţinut în 2013 demonstraţiile antiguvernamentale cunoscute sub numele de "Mişcarea Gezi" care l-a vizat pe Erdogan, pe atunci prim-ministru.

Apoi, el a fost acuzat că a încercat "să răstoarne guvernul" în tentativa de lovitură de stat din 2016.

În decembrie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dispus "eliberarea imediată" a sa, însă fără rezultat.

Recent, Consiliul Europei a ameninţat Ankara cu sancţiuni, care ar putea fi adoptate la următoarea sa sesiune (30 noiembrie - 2 decembrie) dacă opozantul nu va fi eliberat până atunci.

Osman Kavala a declarat săptămâna trecută, într-un interviu exclusiv pentru AFP, că detenţia sa permite puterii lui Recep Tayyip Erdogan să-şi justifice "teoriile complotiste".

"Pentru mine, adevăratul motiv al detenţiei mele prelungite este nevoia guvernului de a menţine ficţiunea unei conspiraţii", a declarat el din celulă prin intermediul avocatului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.