Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia critică SUA pentru sprijinul acordat combatanţilor kurzi în Siria

http://www.aljazeera.com/
turcia siria

Ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a denunţat în termeni fermi 'ipocrizia' SUA, care participă cu soldaţi la ofensiva combatanţilor kurzi împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în nordul Siriei, relatează AFP.

 

Cavusoglu, care a vorbit într-o conferinţă de presă la Antalya (în sudul Turciei), a calificat drept un fapt 'inacceptabil' ca membri ai forţelor speciale americane să poarte insigna Unităţii pentru Apărarea Poporului (YPG), o miliţie kurdă considerată drept 'teroristă' de către Ankara.

 

Turcia, căreia i se spune că nu face 'nicio diferenţă' între grupările teroriste, consideră YPG ca fiind strâns legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), ce duce din 1984 o rebeliune sângeroasă pe teritoriul turc, şi suspectează că aceasta caută să-şi croiască un teritoriu în nordul Siriei.

 

Cu toate acestea, Washingtonul consideră YPG ca fiind una dintre grupările armate cele mai eficiente în lupta împotriva SI. Sprijinul explicit al americanilor pentru miliţiile prokurde în Siria a tensionat în ultimele luni relaţiile între Ankara şi Washington, aliaţi în cadrul NATO.

 

'Noi le recomandăm (americanilor) să poarte ecusoane Daesh (acronimul arab al SI), ale Frontului Al Nosra atunci când se află în Siria şi ale Boko Haram când merg în Africa', a spus Cavusoglu pe un ton ironic.

 

Un fotoreporter AFP a văzut în jur de 20 de soldaţi americani de partea combatanţilor arabi şi kurzi angrenaţi într-o ofensivă în provincia siriană Raqqa (nord) împotriva SI şi a auzit cum aceştia comunicau între ei în limba engleză.

 

Dar nu este clar dacă soldaţii americani desfăşuraţi pe teren iau parte direct la lupte sau dacă aceştia acţionează numai în calitate de consilieri şi experţi militari. Pentagonul susţine că este vorba doar de o 'misiune de consiliere şi asistenţă' şi nicidecum de o misiune de luptă, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.