Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia de neclintit. Le-au spus americanilor că Finlanda și Suedia nu vor fi în NATO până când nu vor lua măsuri împotriva organizațiilor teroriste

The Financial Express
Turcia steag

Un consilier principal al preşedintelui Turciei i-a comunicat luni omologului său american că Ankara doreşte măsuri concrete în legătură cu ceea ce numeşte "organizaţii teroriste" din Finlanda şi Suedia înainte de a lua în considerare candidaturile lor la NATO, informează Reuters, care citează preşedinţia turcă.

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Jake Sullivan, şi Ibrahim Kalin, consilier-şef pentru politică externă al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, au discutat despre NATO şi războiul din Ucraina, conform unui comunicat al preşedinţiei turce preluat de agerpres.

Ankara se opune aderării celor două ţări la Alianţa Nord-Atlantică pe motiv că acestea găzduiesc persoane care au legături cu gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi alte persoane pe care le consideră terorişti şi pentru că Finlanda şi Suedia au oprit exporturile de arme către Turcia în 2019.

În comunicatul preşedinţiei turce se arată că Ibrahim Kalin i-a comunicat lui Sullivan că ţările care doresc să adere la NATO trebuie să "internalizeze valorile şi principiile alianţei în materie de securitate şi combatere a terorismului".

"S-a subliniat că este imperativ ca Suedia şi Finlanda să ia măsuri concrete cu privire la organizaţiile teroriste care ameninţă securitatea naţională a Turciei", a adăugat acesta.

Suedia şi Finlanda au spus că sunt deschise la dialog şi condamnă terorismul.

Reuters aminteşte că toţi cei 30 de membri ai NATO trebuie să aprobe planurile de extindere a alianţei.

În declaraţii apărute luni în The Economist, preşedintelui Erdogan confirmă angajamentul neschimbat al Turciei faţă de NATO şi cere aliaţilor să îşi concentreze eforturile pe "convingerea" ţărilor candidate."Insistenţa fără compromisuri ale Suediei şi Finlandei de a adera la alianţă a adăugat un punct inutil pe agenda NATO", a spus el."Nu există nicio autoritate în Ankara căreia să i se poată spune ce să facă de către nicio ţară care nu este dispusă să lupte împotriva terorismului", a subliniat şeful statului turc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.