Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, dispusă să ridice blocada în NATO: Suedia și Finland trebuie să dea 'răspunsuri concrete și clare'

Euractiv
Erdogan Nato

Reprezentantul oficial al președintelui Turciei, Ibrahim Kalin, a calificat drept deschise și constructive discuțiile care au avut loc la 20 iunie la sediul NATO cu reprezentanții Suediei și Finlandei pe tema aderării acestor două țări nordice la alianța. Potrivit acestuia, discuțiile vor continua, ele nu sunt legate de viitorul summit NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie.

„Negocierile au fost deschise, sincere și vor continua. Totul va depinde de pașii pe care îi vor face Suedia și Finlanda”, a declarat el reporterilor la Bruxelles.

„Procesul de negociere cu privire la preocupările Turciei [pe probleme de securitate] nu este legat de summitul NATO de la Madrid”, a declarat Kalin. El a adăugat că Ankara așteaptă ca țările nordice să înceteze să mai sprijine organizațiile teroriste precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și organizația FETO, pe care Turcia o acuză că a pus la cale o lovitură de stat în 2016.

Ministrul adjunct de externe turc Sedat Onal, care a luat parte la conferința de presă, a declarat că toate documentele necesare au fost predate părților și că se așteaptă „răspunsuri concrete și clare” din partea acestora.

La 18 mai, ambasadorii Finlandei și Suediei la NATO i-au prezentat secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cererile de aderare a țărilor lor la Alianța Nord-Atlantică. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat atunci că Ankara nu va susține admiterea celor două țări nordice în NATO până când acestea nu își vor stabili atitudinea față de organizațiile teroriste. Liderii turci și-au exprimat în mod repetat această poziție, inclusiv în timpul negocierilor cu colegii lor și cu reprezentanții organizațiilor internaționale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.