Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia își ia ADIO de la Europa: Se cere SUSPENDAREA negocierilor aderării la UE

ue turcia ue

Liderii celor două principale grupuri politice din Parlamentul European (PE) au cerut marţi suspendarea negocierilor privind aderarea Turciei la blocul comunitar, ca urmare a epurărilor desfăşurate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan după lovitura de stat eşuată din luna iulie, relatează agenţia Reuters.

'Mesajul nostru către Turcia este foarte clar: negocierile de aderare trebuie îngheţate imediat', a declarat Manfred Weber, liderul grupului popular (Partidul Popular European -PPE).

Citește și: GAFĂ PORNO la TV: A lăsat-o pe o prezentatoare în sânii goi / VIDEO

Un mesaj similar a fost transmit şi de Gianni Pitella, liderul grupului socialist (Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor Europeni - S&D). 'Vrem să îngheţăm negocierile de aderare', a spus acesta.

După lovitura de stat eşuată din 15 iulie, peste 100.000 de persoane, printre care se numără mai ales militari, profesori, judecători, jurnalişti şi lideri ai minorităţii kurde, au fost suspendate din funcţiile deţinute, asupra lor planând suspiciunea unor legături cu reţeaua clericului musulman Fetullah Gulen, acuzat de preşedintele Erdogan că a orchestrat puciul. De atunci au fost operate şi 36.000 de arestări, iar mai multe instituţii media private au fost închise.

Citește și: A fost creată, în laborator, PRIMA INIMĂ care bate

'Mesajul nostru politic către Turcia este că drepturile omului, drepturile civile şi democraţia sunt nenegociabile dacă vrea să facă parte din UE', a mai spus marţi Pitella în timpul dezbaterii din planul PE, care va da joi un vot consultativ privind posibila îngheţare a negocierilor cu Turcia.

Oficialii europeni i-au mai transmis astfel de mesaje lui Erdogan, care însă nu şi-a schimbat poziţia. Mai mult decât atât, el a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să organizeze anul viitor un referendum pe tema continuării negocierilor de aderare la UE, negocieri care oricum au avansat foarte puţin după iniţierea lor cu 11 ani în urmă, titrează agerpres.ro.

Citește și: New York Times scrie despre cum a ajuns Adrian Ghenie să câștige atât de mulți bani din picturile sale

De asemenea, Erdogan a avertizat că Turcia ar putea intra într-o alianţă cu Rusia şi China, în timp ce de la Ankara continuă să vină declaraţii despre posibila anulare a acordului încheiat de UE şi Turcia pentru stăvilirea fluxului migrator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.