Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia și Israelul, pe punctul de a-și normaliza relațiile

turcia

Turcia şi Israelul au convenit, după o nouă rundă de discuţii joi la Londra, să 'finalizeze' rapid un acord de normalizare a relaţiilor lor, aflate în criză din 2010, a anunţat vineri Ministerul turc de Externe, citat de AFP şi Reuters. 

'Echipele (din ambele ţări) au făcut progrese în vederea finalizării unui acord (...) şi au convenit ca acordul să fie finalizat în cursul următoarei reuniuni care va fi convocată foarte curând', a indicat ministerul într-un comunicat publicat în noaptea de joi spre vineri. 

Contactat de AFP, Ministerul de Externe israelian a refuzat să facă orice fel de comentariu. 

Discuţiile au avut loc la Londra, partea turcă fiind reprezentată de subsecretarul de stat în MAE de la Ankara, Feridun Sinirlioglu. Israelul a fost reprezentat de trimisul special al premierului Benjamin Netanyahu, Joseph Ciechanover, şi de preşedintele interimar al Consiliului Securităţii Naţionale, Jacob Nagel, potrivit Ankarei. 

Rundele anterioare de negocieri s-au desfăşurat la Geneva (Elveţia), aminteşte AFP. 

Relaţiile între Turcia şi Israel au fost îngheţate după asaltul lansat în 2010 de către un comando israelian asupra mai multor ambarcaţiuni închiriate de o organizaţie neguvernamentală islamică turcă, apropiată regimului actual al preşedintelui islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan, într-o încercare de a sparge blocada impusă Fâşiei Gaza. Operaţiunea s-a soldat cu moartea a zece cetăţeni turci. 

După mai mulţi ani de îngheţ, raporturile dintre cele două ţări s-au încălzit şi au permis celor două ţări să-şi reia contactele. 

Turcia a pus trei condiţii pentru normalizarea relaţiilor: prezentarea unor scuze publice pentru incidentul din 2010, compensaţii financiare pentru victime şi ridicarea blocadei impuse de Israel Fâşiei Gaza, controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat deja scuzele statului evreu în mod oficial. 

Totodată, după atentatul sinucigaş din 19 martie de la Istanbul, soldat cu moartea a patru turişti, între care trei israelieni, preşedintele turc a vorbit la telefon cu omologul său israelian Reuven Rivlin. Iar în timpul vizitei sale în SUA de săptămâna trecută, Erdogan s-a întâlnit cu reprezentanţi ai organizaţiilor evreieşti, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.