Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia și Olanda la un pas de ruperea relațiilor. Erdogan: Niște fașciști. Rămășițe ale nazismului!

independent.co.uk
recep erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat sâmbătă că va riposta la interzicerea de către Olanda a vizitei ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, spunând că atitudinea guvernului de la Haga este o 'rămăşiţă' a nazismului, relatează AFP şi Reuters preluat de agerpres.

România trece la ora de vară: când dăm ceasurile cu o oră înainte

Unul dintre cei mai importanți lideri sindicali a încetat din viaţă în condiţii suspecte

UPDATE 2: Premierul olandez Mark Rutte a calificat aceste remarci drept "nebuneşti" şi "deplasate". "Înţeleg că (turcii) sunt supăraţi, dar asta a fost total deplasat", a declarat presei premierul olandez, citat de AFP şi Reuters.

UPDATE1: Turcia l-a convocat sâmbătă la Ministerul de Externe pe însărcinatul cu afaceri olandez la Ankara pentru a protesta împotriva deciziei autorităţilor olandeze de a-i interzice ministrului turc de externe să ia parte la un miting în Olanda în favoarea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au indicat surse diplomatice turce citate de AFP şi Reuters.

"Sunt rămăşiţe ale nazismului. Sunt fascişti", a declarat Erdogan în timpul unei adunări la Istanbul.


"Puteţi să interziceţi ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia", a avertizat el. 

Guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care atrăsese atenţia cu câteva ore în urmă că se va deplasa sâmbătă în Olanda pentru a participa la un miting de susţinere a schimbărilor constituţionale pentru întărirea puterilor prezidenţiale în Turcia. 

"Autorităţile turc au ameninţat public cu sancţiuni. Acest lucru face imposibilă căutarea unei soluţii rezonabile", a precizat guvernul într-un comunicat. 

"De aceea, Olanda a transmis că retrage drepturile de aterizare" pentru avionul ministrului turc, se mai menţionează în comunicat. 

Anterior, într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Turk, şeful diplomaţiei turce a spus că îşi menţine intenţia de a merge în Olanda sâmbătă pentru un miting în favoarea unui vot favorabil la referendumul din Turcia privind extinderea puterilor preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în ciuda opoziţiei exprimate de guvernul olandez. 

"Mă voi duce la Amsterdam astăzi (sâmbătă). Vom impune sancţiuni dure Olandei" dacă această vizită este împiedicată, afirmase el. 

Cavusoglu mai declarase că Olanda îi tratează pe cetăţenii turci ca ostatici prin interzicerea contactelor cu Ankara. 

Autorităţile oraşului Rotterdam au retras vineri permisiunea ca Mevlut Cavusoglu să ia parte la mitingul de sâmbătă. Alte oraşe europene au decis de asemenea să interzică participarea oficialilor turci la astfel de reuniuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.