Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia și Olanda revin la sentimente mai bune. Au reluat relațiile diplomatice

turcia olanda

Guvernele Olandei și Turciei au decis reluarea relațiilor diplomatice formale, după ce Olanda și-a retras ambasadorul din Turcia în luna februarie, a declarat Stef Blok, ministrul olandez de Externe, citat de Reuters.

O dispută diplomatică între țările NATO a început în martie 2017, când guvernul olandez a interzis mai multor membri ai guvernului președintelui turc Tayyip Erdogan să își susțină campania printre membrii diasporei turce din Olanda, în aceeași perioadă în care în Olanda aveau loc alegeri naționale, conform mediafax.

Relațiile diplomatice dintre cele două țări au fost susținute din februarie doar de însărcinați cu afaceri.

„În data de 11 iulie, miniștrii de Externe ai Turciei și Olandei s-au întâlnit în cadrul summitului NATO din Bruxelles. Aceștia au discutat despre evenimentele regretabile care au avut loc în martie, care au rezultat în deteriorarea relațiilor dintre cele două țări. Cei doi au subliniat faptul că Turcia și Olanda au avut mereu o relație de prietenie și au foarte multe interese comune, în calitate de membri NATO. Cele două țări au avut relații diplomatice timp de peste patru secole, au fost aliați NATO de peste 60 de ani și au avut relații economice strânse”, se relatează într-o declarație comună a celor două țări, publicată pe site-ul Ministerului de Externe din Olanda.

„Cei doi miniștri au declarat că ambele țări doresc să normalizeze relațiile. Aceștia au subliniat importanța unei cooperări strategice pe diverse probleme, cum ar fi migrația, combaterea terorismului și consolidarea relațiilor economice. În urma discuțiilor productive din cadrul summitului, ambii miniștri au decis să continue ulterior discuțiile”, se adaugă în declarație.

„În timpul unei conversații telefonice dintre cei doi miniștri, s-a decis normalizarea relațiilor diplomatice dintre Turcia și Olanda. Astfel, miniștrii au decis să retrimită ambasadori în Ankara și Haga în scurt timp. De asemenea, ministrul de Externe olandez va face o vizită oficială în Turcia în a doua parte a anului 2018.”, se menționează în declarație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.