Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia și SUA sunt în prag de CONFLICT: Recep Tayyip Erdogan a anunțat că a cumpărat sistemul de apărare S-400 din Rusia

www.usatoday.com
Donald Trump Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a informat miercuri că Turcia a achiziţionat deja sistemul de apărare S-400 din Rusia şi şi-a exprimat speranţa că livrările vor fi realizate în luna iulie, un anunţ susceptibil să intensifice tensiunile dintre Ankara şi Washington pe acest subiect, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

"Turcia a cumpărat deja sisteme de apărare S-400. Este o afacere încheiată. Sper că aceste sisteme vor fi livrate în ţara noastră luna viitoare", a declarat Erdogan.

Turcia şi SUA s-au confruntat public în ultimele luni de zile în legătura cu intenţia autorităţilor de la Ankara de a cumpăra sistemul S-400 produs de Rusia, incompatibil cu sistemele NATO.

Citește și: Ruptură între USR și PLUS? Dan Barna a ocolit răspunsul

Secretarul american al apărării Patrick Shanahan a evidenţiat săptămâna trecută că Turcia va fi scoasă din programul avioanelor de luptă invizibile F-35, dacă Ankara nu-şi revizuieşte planurile de achiziţionare a sistemului de apărare antirachetă rusesc.

Vorbind la o întâlnire cu membrii partidului său AKP, Erdogan a declarat că Ankara va cere socoteală oricui exclude Turcia de la cumpărarea programului F-35.

Citește și: Liviu Dragnea s-a retras în carapace! Informații din camera de la Rahova

"Vom cere socoteală, cu orice ocazie, pentru excluderea Turciei din programul F-35, din motive neîntemeiate sau nelegitime", a afirmat Erdogan, adăugând că Turcia este partener în programul de fabricare.

Erdogan a mai afirmat că doreşte să vorbească despre acest subiect la telefon cu Statele Unite, înaintea întâlnirii cu preşedintele Donald Trump, care va avea loc la Osaka, la sfârşitul lunii iunie.

Rusia a anunţat marţi că intenţionează să realizeze livrarea în iulie, activând alarma ameninţării americane de a sancţiona Ankara dacă aceasta va duce la bun sfârşit achiziţia sistemului S-400.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.