Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, în șpagat - achiziționează sisteme antirachetă și de la ruși și de la americani

Defence24
Wisla Patriot

Achiziţionarea de către Turcia a sistemului american antirachetă Patriot nu va avea niciun impact asupra contractului încheiat cu Rusia pentru achiziţionarea sistemului concurent S-400, a declarat luni preşedinţia turcă, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis, MĂRTURISIRI UNICE - Cum a trăit președintele Revoluția de la 1989: Eu cred că a fost multă dezinformare

"Contractul pentru S-400 a fost încheiat, iar primele baterii urmează să fie livrate în octombrie. Oferta SUA de a ne vinde (sistemul antirachetă) Patriot nu schimbă nimic în această privinţă, deoarece nu considerăm fiecare sistem ca o alternativă la celălalt", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin.

SUA au aprobat pe 19 decembrie vânzarea sistemului lor antirachetă Patriot către Turcia, pentru o sumă totală de 3,5 miliarde de dolari, un gest ce are drept scop să descurajeze Ankara să cumpere sistemul rusesc concurent.

Decizia, căreia Congresul SUA i se poate opune, se vrea o "alternativă" la sistemul antirachetă rus S-400, pe care Ankara vrea să îl cumpere în pofida avertismentelor americane, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

"Am avertizat clar Turcia că potenţiala achiziţie a sistemului S-400 ar putea pune sub semnul îndoielii" vânzarea către Ankara a avioanelor de luptă americane F-35 şi ar expune-o la sancţiuni din partea SUA, a adăugat el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan estima în urmă cu câteva săptămâni că ţara sa are "nevoie" de sistemul antiaerian rus S-400. Un acord de achiziţie în acest sens a fost semnat, dar americanii au intensificat presiunile pentru a se opune acestei tranzacţii.

Relaţiile americano-turce, aflate la un nivel minim în această vară, s-au ameliorat considerabil după ce pastorul american Andrew Brunson a fost eliberat în octombrie de justiţia turcă după un an şi jumătate de detenţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.