Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia intenţionează să găzduiască negocieri de pace cu privire la Afganistan

economica.net
Turcia

Turcia intenţionează să găzduiască negocieri de pace cu privire la Afganistan în luna aprilie, la Istanbul, a declarat vineri ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, anunţând că Ankara va numi un emisar special pentru Afganistan pentru a pregăti această reuniune, informează Reuters şi France Presse.

Declaraţiile ministrului turc survin după ce Statele Unite au prezentat un plan de place ce propune înlocuirea guvernului afgan cu o administraţie interimară de împărţire a puterii până la organizarea de alegeri sub o nouă constituţie, potrivit agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV Femeia care i-ar fi secretizat dosarul lui Dan Barna, angajată la Cabinetul vicepremierului USR-PLUS!

Propunerea americană este menită să deblocheze negocierile de la Doha dintre talibani şi o delegaţie de oficiali afgani în vederea unei soluţii politice la conflictul ce durează de decenii.

Potrivit lui Cavusoglu, care s-a aflat joi la Doha, Turcia a fost solicitată anterior de oficiali afgani, de talibani şi echipa de negociere să găzduiască astfel de discuţii, iar decizia din această săptămână vine în urma unei propuneri în acest sens înaintate Ankarei de către Statele Unite.

'Aceasta nu este o întâlnire care să fie o alternativă la procesul din Qatar, ci complementară acestuia', a explicat Cavusoglu, citat de Anadolu. 'O vom duce la îndeplinire în coordonare cu Qatarul frăţesc, dar va fi în Turcia', a precizat el.

'Care este scopul nostru? Este de a prelungi discuţiile dintre talibani şi guvern (de la Kabul) concentrându-ne pe obţinerea de rezultate concrete', a adăugat ministrul turc.

Data exactă din aprilie şi agenda convorbirilor se află încă în discuţie.

Cavusoglu a mai spus că Turcia le-a trimis mesaje talibanilor şi echipei de negociere, făcând apel la încetarea violenţelor în Afganistan pentru ca negocierile să producă rezultate.

Talibanii şi guvernul afgan negociază la Doha, în Qatar, pentru a ajunge la un acord de pace. Discuţiile au fost reluate în ianuarie, după aproape o lună de întrerupere, însă negociatori şi diplomaţi spun că de atunci s-au înregistrat puţine progrese.

Rusia plănuieşte, la rândul său, să organizeze la Moscova o conferinţă cu privire la Afganistan în cursul acestei luni, a transmis marţi agenţia TASS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.