Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia intră pe curs de coliziune cu SUA în Siria - Ankara va lansa o ofensivă în nordul Siriei dacă retragerea trupelor americane va fi amânată

www.romaniatv.net
soldați turci

Şeful diplomaţiei turce a avertizat joi că Ankara va lansa o ofensivă în nordul Siriei dacă retragerea prevăzută a trupelor americane din această zonă va fi amânată, informează AFP preluată de Agerpres.

"Dacă retragerea va fi întârziată prin invocarea unor scuze ridicole care nu reflectă realitatea, de genul 'turcii îi vor masacra pe kurzi', atunci noi ne vom pune în aplicare decizia" de a lansa o operaţiune în nordul Siriei, a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, într-un interviu pentru postul NTV.

Cavusoglu a făcut aluzie la declaraţii ale omologului său american Mike Pompeo, care a afirmat la 3 ianuarie că Washingtonul vrea să se asigure că "turcii nu-i vor masacra pe kurzi" în Siria după retragerea americană.

Preşedintele american Donald Trump a anunţat în decembrie retragerea celor circa 2.000 de soldaţi americani din Siria, spre surprinderea aliaţilor Washingtonului, a miliţiilor kurde de pe teren şi altor membri ai coaliţiei antijihadiste internaţionale.

Anunţul-surpriză privind retragerea americană şi neclaritatea din jurul modalităţilor şi calendarului acestei retrageri au determinat Turcia să amâne o ofensivă pe care era pe punctul să o declanşeze la mijlocul lui decembrie în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG).

Aceste miliţii se află în centrul unor profunde dezacorduri turco-americane. YPG sunt partenerii Washingtonului pe teren în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), însă Ankara le consideră "teroriste" din cauza legăturilor lor cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care din 1984 duce o luptă de gherilă sângeroasă pe teritoriul turc.

Consilierul american pentru securitate naţională, John Bolton, care s-a deplasat marţi la Ankara pentru a discuta despre retragerea americană din Siria, a fost criticat în mod direct de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru sprijinul SUA acordat acestei miliţii.

"Turcia va combate YPG, indiferent dacă SUA se retrag sau nu", a adăugat Cavusoglu.

Turcia s-a angajat să eradicheze ceea ce mai rămâne din SI în Siria după retragerea americană, însă experţi pun la îndoială capacitatea ei de a duce această luptă fără o coordonare deplină cu Rusia, aliată a regimului sirian şi actor-cheie în conflict

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.