Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia investește 70 de miliarde de dolari în energie nucleară

energie nucleara



Turcia şi compania rusă Rosatom au semnat un acord pentru a construi şi opera o centrală nucleară cu patru unităţi, prima centrală nucleară din Turcia, în provincia Mersin de pe coasta Mării Mediterană. De asemenea, Turcia intenţionează să construiască împreună cu un consorţiu franco-japonez o a doua centrală nucleară în apropiere de portul Sinop de pe coasta Mării Negre.

'Obiectivul nostru este ca în anul 2023 să avem ambele centrale nucleare de la Akkuyu şi Sinop operaţionale şi o treia în construcţie', a declarat Halil Mazicioglu. 'Prin includerea celui de al treilea proiect, costurile totale ale programului nuclear al Turciei vor trece de 70 de miliarde de dolari' a adăugat Mazicioglu.

În prezent, Turcia se bazează în principal pe combustibili fosili, de genul gaze naturale şi petrol, care asigură aproape jumătate din producţia de electricitate şi costă până la 60 de miliarde de dolari pe an.

Piaţa energetică din Turcia pare a fi una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa. Consumul de electricitate a crescut cu 5% până la 242 miliarde kilowaţi oră în 2012, iar prognozele privind creşterea cererii de electricitate sunt devansate doar de cele ale Chinei. Pentru a face faţă cererii, Turcia are nevoie să instaleze anual capacităţi de 3.500 MW.

sursa: agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.