Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia îşi reia raidurile contra PKK, care ripostează şi ucide doi soldaţi

F-16

Turcia şi-a continuat duminică ofensiva militară contra rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care au ripostat revendicând un atentat sinucigaş ce a provocat moartea a doi soldaţi şi a rupt armistiţiul fragil în vigoare din 2013, notează France Presse. 

De o săptămână, tensiunile sunt puternice în Turcia, unde un poliţist a fost împuşcat mortal în ciocniri violente duminică la Istanbul cu manifestanţi de extremă-stângă. 

Bombardierele F-16 au decolat din nou duminică noapte de la baza lor din Diyarbakir (sud-est) pentru un nou val de lovituri contra bazelor PKK în Munţii Kandil din nordul Irakului. 

"În jurul orei 21.00 locale (18.00 GMT), avioanele turceşti au început să bombardeze unele dintre poziţiile noastre la nord de Dohuk şi la nord de Erbil", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al rebelilor în Irak, Bakhtiar Dogan.

content-image

Prima serie de raiduri din noaptea de vineri spre sâmbătă a spulberat încetarea focului unilateral proclamată de PKK şi ameninţă să pună capăt procesului de pace angajat în urmă cu trei ani pentru a opri un conflict ce a făcut aproape 40.000 de morţi din 1984. 

Această bruscă escaladare între guvernul islamo-conservator turc şi rebelii kurzi din Turcia intervine în momentul când Ankara, mult timp reticentă, a trecut hotărât la ofensiva împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI), lovind de mai multe ori poziţiile acesteia din Siria. 

NATO se reuneşte marţi la Bruxelles pentru examinarea situaţiei de securitate din Turcia, la cererea Ankarei. 

Sâmbătă, PKK a proclamat sfârşitul armistiţiului. "Condiţiile de menţinere a încetării focului au fost rupte... În faţa acestor agresiuni, avem dreptul de a ne apăra", a declarat organizaţia pe site-ul său web. 

Câteva ore mai târziu, o maşină capcană a explodat în districtul Lice, aproape de cel mai mare oraş cu majoritate kurdă Diyarbakir (sud-est), ucigând doi militari şi rănind alţi patru, potrivit guvernoratului provinciei. 

Represaliile au fost revendicate duminică de aripa militară a PKK, Forţele de apărare populare (HPG), care au vorbit despre un "sabotaj".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.