Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia joacă dur pentru a da undă verde Suediei la NATO. Ce condiție pune Erdogan Statelor Unite

HotNews
Recep-Tayyip-Erdogan

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condiţionat vineri ratificarea de către Ankara a aderării Suediei la NATO de aprobarea "simultană" de către Congresul SUA a vânzării de avioane F-16 Turciei, relatează AFP, conform AGERPRES.

"Canada nu discută despre Suedia decât în legătură cu camerele pe care vrem să le achiziţionăm pentru dronele noastre. Statele Unite spun acelaşi lucru. Spuneţi că veţi lua măsuri cu privire la problema F-16 după adoptarea de către Congres. (...) Faceţi-o simultan şi în mod solidar cu ceea ce vă revine şi Parlamentul nostru va lua decizia necesară", a declarat şeful statului turc.

Parlamentul turc a început la jumătatea lunii noiembrie examinarea protocolului de aderare a Suediei la NATO, aflat în aşteptare din mai 2022, însă discuţiile au fost ulterior amânate.

Turcia jucase deja cartea Suediei pentru a încerca să obţină undă verde din partea Statelor Unite pentru vânzarea de avioane F-16, de care are nevoie pentru a-şi moderniza forţele aeriene.

Guvernul american nu se opune acestei vânzări, însă Congresul SUA a blocat până acum această achiziţie din motive politice, precum încălcări ale drepturilor omului în Turcia sau tensiunile cu Grecia.

Nemulţumirea Ankarei faţă de Washington pentru sprijinul acordat de acesta Israelului în războiul împotriva Hamas a complicat şi mai mult situaţia.

Suedia a declarat la sfârşitul lunii noiembrie că a primit asigurări că Turcia va ratifica aderarea "în câteva săptămâni".

Cu toate acestea, Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului turc nu a stabilit încă o nouă dată pentru reluarea examinării protocolului de aderare.

După 17 luni de blocaj, preşedintele Erdogan a transmis la sfârşitul lunii octombrie deputaţilor turci protocolul de aderare a statului scandinav la NATO.

Turcia, alături de Ungaria, sunt ultimele state din cei 31 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice care blochează aderarea Suediei, după ce au validat aderarea Finlandei la NATO, în martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.