Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia, la răscruce! Recep Erdogan este pe cale să-și afle rivalul la prezindețiale / Ce spun sondajele

alephnews.ro
Recep Erdogan

Alianța de șase partide din opoziția turcă a declarat că va anunța luni candidatul comun care va încerca să îl învingă pe președintele în exercițiu Tayyip Erdogan la alegerile prezidențiale, cu puțin mai mult de două luni înainte de data la care va avea loc scrutinul, potrivit Reuters.

Erdogan a indicat miercuri că alegerile vor avea loc la 14 mai, menținând planul său anterior de vot cu o dată la puțin peste trei luni după ce un cutremur devastator a ucis peste 45.000 de persoane în Turcia.

Liderii celor șase partide de opoziție s-au întâlnit joi, în așteptarea faptului că vor conveni asupra unui candidat comun, despre care se aștepta ca acesta să fie Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP).

„Am ajuns la o înțelegere comună în ceea ce privește candidatul nostru comun pentru cel de-al 13-lea scrutin prezidențial și foaia de parcurs pentru procesul de tranziție”, se arată în declarație.

Acesta a precizat că liderii vor informa consiliile executive ale partidelor lor înainte de a se întâlni din nou luni „pentru a împărtăși declarația finală cu publicul”.

Rapoartele mass-media au declarat că liderii partidelor și-au exprimat în mare parte sprijinul pentru candidatura lui Kilicdaroglu, dar că a rămas o opoziție față de candidatura sa în cadrul partidului naționalist IYI al lui Meral Aksener, al doilea partid ca mărime din alianță.

Sondajele de opinie au indicat că alianța opoziției este bine plasată pentru a-l provoca pe Erdogan și pe partidul său de guvernământ AK în alegeri.

Guvernul lui Erdogan s-a confruntat cu critici pentru modul în care a gestionat răspunsul de urgență la cutremur, ceea ce se adaugă la ceea ce se aștepta deja să fie cea mai mare provocare electorală din cele două decenii la putere, în condițiile în care inflația în creștere lovește în nivelul de trai.

Cu toate acestea, rapoartele privind disensiunile din cadrul alianței opoziției au condus la îndoieli cu privire la capacitatea acesteia de a profita de scăderea popularității lui Erdogan, așa cum arată sondajele de opinie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.