Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia pregătește INVADAREA TERESTRĂ a Irakului

twitter.com
soldati turci Turcia

Turcia pregăteşte o ofensivă terestră în nordul Irakului împotriva bazelor separatiştilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scrie cotidianul Yeni Safak, apropiat de regimul de la Ankara, în ediţia de joi, transmite AFP.

Operaţiunea, denumită 'Scutul Tigrului', ar continua ofensiva 'Scutul Eufratului', lansată pe 24 august 2016 în nordul Siriei împotriva jihadiştilor grupării Statul Islamic şi a miliţiilor kurde, şi căreia i s-a pus capăt în mod oficial săptămâna trecută, scrie agerpres.ro.

Citește și: SEX în poliție: Au fost FILMAȚI când făceau SEX în timpul misiunii, când se comitea un jaf / VIDEO

Informaţia nu a fost confirmată deocamdată de autorităţile turce, însă preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat în această săptămână că 'Scutul Eufratului' va avea 'o a doua şi o a treia etapă', în Siria şi în Irak.

Operaţiunea 'Scutul Tigrului' ar putea fi lansată 'la sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai', după referendumul din 16 aprilie la care alegătorii turci se vor pronunţa cu privire la extinderea prerogativelor preşedintelui Erdogan, scrie Yeni Safak.

Citește și: Sclavă SEXUALĂ a 5 bărbați, GRAVIDĂ la 11 ani, și-a câștigat dreptatea la CEDO

Potrivit cotidianului, vor fi mobilizate tancuri, piese de artilerie şi vehicule de transport blindate utilizate pentru operaţiunea din Siria.

Publicaţia afirmă că nouă tabere ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan, considerată organizaţie 'teroristă' de Ankara şi aliaţii săi occidentali, sunt stabilite în regiunea Sinjar, între oraşul irakian Mosul şi Siria, şi unde PKK a pătruns în 2014.

Citește și: VIDEO 18 + Așa ceva NU S-A MAI VĂZUT: O femeie a rămas înțepenită în timp ce făcea SEX cu amantul / VIDEO

Operaţiunea ar viza în principal tăierea căilor de comunicaţie între Sinjar şi munţii Kandil, în nordul Irakului, unde s-ar afla statul major al PKK, şi, mai general, împiedicarea joncţiunii acestor zone cu cele controlate în Siria de miliţiile kurde.

Forţele turce ar urma să fie sprijinite de turkmeni irakieni antrenaţi în baza turcă de la Bashiqa (provincia Mosul), unde sunt desfăşuraţi militari turci din decembrie 2015, spre nemulţumirea autorităţilor irakiene.

Citește și: STUDIU Anorexia ar putea fi vindecată cu ajutorul electrozilor

O astfel de incursiune în nordul Irakului ar risca să acutizeze tensiunile cu Bagdadul, dar şi cu Washingtonul, care păstrează reticenţe faţă de o incursiune unilaterală a Turciei în Siriei, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.