Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia sare la gâtul Uniunii Europene: Cu ce amenință Ankara

ue turcia ue

Turcia va fi nevoită să suspende acordul cu Uniunea Europeană privind oprirea fluxului de imigranţi spre blocul comunitar dacă nu va exista o înţelegere în legătură cu liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci, a declarat marţi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu la postul de televiziune TRT Haber, transmite Reuters.

Într-un interviu în direct, Cavusoglu a spus că guvernul german trebuie să transmită clar că poziţia sa nu este în linie cu o rezoluţie a parlamentului german prin care masacrul din 1915 comis de forţele Imperiului Otoman asupra armenilor a fost declarat genocid.

Citește și: Rusia declanșează Al Treilea Război Mondial: Prima țară cucerită va fi România – Profețiile lui Nostradamus

Luni, vicepremierul turc Numan Kurtulmus a afirmat că ţara sa nu intenţionează să anuleze acordul semnat cu Uniunea Europeană privind stăvilirea fluxului migrator, în pofida neînţelegerilor dintre Ankara şi Bruxelles, mai ales cele care privesc liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii turci.

"Acum este rândul UE să-şi îndeplinească obligaţiile. Cred că va acţiona în conformitate cu înţelegerea, întrucât Turcia a îndeplinit o mare parte din ea. Anularea acordului nu se află pe agenda noastră şi vom continua să ne îndeplinim partea ce ne revine pentru ca el să reuşească", a declarat presei oficialul turc, după o şedinţă de guvern.

Citește și: iPhone 7s va avea, cel mai probabil, ecran curbat făcut de Samsung

UE şi Turcia au încheiat în luna martie un acord prin care Ankara s-a angajat să stăvilească fluxul migrator, iar UE a promis în schimb un ajutor financiar iniţial de 3 miliarde de euro, liberalizarea regimului de vize şi deblocarea procesului de aderare a Turciei la UE, precum şi preluarea direct din Turcia a unui număr de migranţi sirieni echivalent cu cel al migranţilor returnaţi din Grecia către teritoriul turc.

Aceste transferuri ale imigranţilor se efectuează deja, dar recent s-au înmulţit neînţelegerile şi schimburile de replici între Ankara şi Bruxelles pe tema aplicării acordului. Astfel, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a respins categoric modificarea legislaţiei antiteroriste, una dintre condiţiile puse de UE pentru eliminarea vizelor de scurt sejur, iar oficialii europeni au precizat că rezolvarea chestiunii privind vizele nu este posibilă atât timp cât Ankara nu îndeplineşte integral cele 72 de criterii cerute de UE, conform instituţiilor comunitare 5 dintre acestea nefiind încă respectate de Turcia.

Citește și: Previziunea cutremuratoare a Babei Vanga! Vezi ce se intampla in 2016 cu Romania!

Guvernul turc mai reclamă şi întârzierea ajutorului financiar european promis, deşi Comisia Europeană a precizat că a acordat până în prezent Turciei 240 de milioane de euro din primele 3 miliarde convenite, scrie agerpres.ro.

Citește și: Tragedie în sport: Un fost fotbalist, rănit grav într-un accident, logodnica lui a murit / FOTO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.