Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia se teme că începe un nou RĂZBOI MONDIAL: Rusia și SUA sunt în părți opuse

razboi mondial

Turcia a afirmat miercuri că se teme că războiul din Siria se transformă într-un război mondial, în condiţiile în care tensiunea creşte între Rusia şi Statele Unite ale Americii care sprijină părţi opuse în acest conflict sângeros izbucnit în urmă cu peste cinci ani şi jumătate, relatează AFP.

'Dacă acest război continuă, să fiu clar, America şi Rusia vor ajunge la război', a declarat vicepremierul turc Numan Kurtulmus pentru agenţia de presă Anadolu.

Citește și: IMAGINILE care au ȘOCAT internetul: Mireasa îi lasă pe invitați să o pipaie pe sâni și cere bani / VIDEO

Numan Kurtulmus a afirmat că, în opinia sa, conflictul sirian a adus lumea 'pe marginea unui război regional şi mondial'.

Turcia şi aliaţii săi doresc plecarea preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, în timp ce Rusia sprijină politic şi militar regimul sirian, aliat al Iranului. Ankara face parte din coaliţia condusă de SUA, care lansează atacuri aeriene împotriva grupării Stat Islamic. Turcia a declanşat pe 24 august o ofensivă militară, numită 'Scutul Eufratului', pentru a 'curăţa' frontiera de jihadiştii SI şi de rebelii kurzi.

Citește și: Miley Cyrus a făcut SHOW PORNO pe scenă: Fanii au pipăit-o în zonele intime și au sărutat-o / VIDEO 18+

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat şi mai mult după eşecul acordului de încetare a focului instituit în septembrie în Siria care nu a durat însă decât o săptămână.

Armata regimului sirian, sprijinită de lovituri ale aviaţiei ruse, a lansat de atunci o ofensivă de anvergură împotriva oraşului Alep şi înregistrează progrese pentru recucerirea cartierelor controlate de rebeli din 2012 în cel de-al doilea oraş ca mărime din Siria. Această ofensivă a fost condamnată de SUA şi de ţările occidentale, însă Moscova a blocat sâmbătă la ONU un proiect de rezoluţie depus de Franţa pentru oprirea bombardamentelor.

Citește și: Asta e noua modă a fetelor, pe Instagram: Cum le sucesc mințile bărbaților / VIDEO

Totodată, vicepremierul Kurtulmus a apărat prezenţa forţelor turce în nordul Irakului, afirmând că este o acţiune 'legitimă' şi că trupele turce vor rămâne în ţară 'atât timp cât va fi necesar'.

Potrivit mass-media turce, circa 2.000 de militari turci au fost desfăşuraţi în Irak, dintre care 500 la baza din Bashiqa, în nordul ţării, unde antrenează voluntari irakieni suniţi pentru recucerirea oraşului Mosul, fieful Stat Islamic din Irak, scrie agerpres.ro.

Citește și: De ce sunt colorate pașapoartele, care e semnificația culorilor și ce elemente de securitate cuprind / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.