Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia și Rusia se confruntă în Libia - Protejatul Moscovei amanință trupele turce

ABC News
Khalifa Haftar

Liderul forţelor din estul Libiei, mareşalul Khalifa Haftar, a dat asigurări vineri că se va opune militar "invadatorilor turci" - Ankara susţinând guvernul de la Tripoli - în cazul în care negocierile interlibiene menite să stabilească un armistiţiu durabil vor eşua, informează AFP potrivit Agerpres.

"Dacă negocierile de la Geneva nu vor duce la pace şi securitate în ţara noastră, dacă mercenarii nu vor pleca de unde au venit, atunci forţele armate (ale lui Khalifa Haftar) îşi vor îndeplini datoria constituţională (...) de apărare în faţa invadatorilor turco-otomani", a declarat Haftar pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti.

Potrivit agenţiei, mareşalul se afla în vizită la Moscova, Rusia fiind considerată, în pofida negărilor sale, unul dintre principalii susţinători ai lui Haftar în conflictul său armat cu trupele guvernamentale ale Guvernului libian de Uniune Naţională (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, notează AFP.

Turcia condusă de preşedintele Recep Tayyip Erdogan îl susţine, în ceea ce o priveşte, pe Fayez al-Sarraj, cu care a semnat în noiembrie 2019 acorduri pentru cooperare militară, maritimă şi în domeniul securităţi. Erdogan şi Al-Sarraj au avut o întrevedere joi la Istanbul.

Haftar i-a acuzat pe Erdogan şi pe Al-Sarraj că nu respectă angajamentele asumate la o conferinţă internaţională care a avut loc la începutul anului la Berlin, în timpul căreia comunitatea internaţională s-a angajat să nu se amestece în conflictul din Libia.

"Răbdarea noastră a ajuns la capăt", a spus Haftar. În opinia sa, negocierile de la Geneva nu vor putea reuşi decât în caz de "retragere a mercenarilor sirieni şi turci, opririi livrărilor de arme din Turcia spre Tripoli şi de lichidare a grupărilor teroriste".

Emisarul ONU pentru Libia, Ghassan Salame, a apreciat că punerea în aplicare a unui armistiţiu durabil este o misiune "foarte dificilă " însă "nu imposibilă".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.