Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia somată de Franța să respecte suveranitatea Ciprului în chestiunea explorării zăcămintelor de gaze

foraj platforma

Franţa a invitat marţi Turcia să respecte "suveranitatea" Ciprului şi să nu pună în pericol "stabilitatea regională", după noi foraje turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în largul insulei mediteraneene, potrivit AFP, potrivit agerpres.ro.

"Turcia a anunţat noi operaţiuni de foraj în estul Mării Mediterane, inclusiv în sectoare ce ţin de zona economică exclusivă a Republicii Cipru", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez.

Citește și: ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni - Plouă zi de zi, scăpăm temporar de caniculă

"Franţa aminteşte în acest context ataşamentul său ferm faţă de respectarea dreptului mării, precum şi solidaritatea sa cu Cipru, a cărui suveranitate trebuie să fie respectată", a adăugat purtătoarea de cuvânt Agnes von der Muhll.

"Invităm Turcia să evite orice acţiune care ar fi contrară legii şi ar pune în pericol stabilitatea regională", a subliniat ea.

Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze off-shore în regiune a acutizat revendicările şi a sporit tensiunile între Ankara şi Nicosia în ultimii ani.

Citește și: Avertismentul medicilor: NU consuma castraveți murați dacă suferi de aceste boli

După ce a trimis în ultimele luni o primă navă de foraj, "Fatih", Turcia a trimis la 20 iunie o a doua, "Yavuz", pentru a explora zăcămintele de gaze din largul peninsulei Karpas (nord-est) în partea de nord a insulei controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Uniunea Europeană, care ameninţase Turcia cu sancţiuni după anunţarea trimiterii navei "Yavuz", şi-a exprimat luni "preocuparea profundă" şi a promis un răspuns "adecvat".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.