Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Turcia suspendă activitățile de explorare a gazelor cu Israelul

duvarenglish.com
gaze turcia

Mișcarea vine după ce președintele Erdogan a susținut Hamas, potrivit Bloomberg. Președintele Recep Tayyip Erdogan și-a exprimat ieri în mod deschis sprijinul pentru Hamas în războiul Palestina-Israel și a anunțat că Israelului vor fi impuse sancțiuni, scrie bianet.org.

Ca răspuns la aceasta, activitățile planificate de explorare a gazelor naturale ale Turciei și Israelului și construcția de conducte în Estul Mediteranei au fost suspendate, potrivit unui raport de la Bloomberg.

Potrivit raportului, ministrul Energiei și Resurselor Naturale, Alparslan Bayraktar, care urma să viziteze Israelul pentru discuții bilaterale privind activitățile de explorare a gazelor naturale și construcția de conducte în Mediterana de Est, și-a anulat, de asemenea, programul.

Deocamdată, nu a existat nicio negare oficială a acestei știri.

În septembrie, în timpul vizitei sale în Statele Unite pentru reuniunile Adunării Generale a Națiunilor Unite, președintele Erdogan a anunțat că Turcia și Israelul vor efectua operațiuni comune de foraj energetic în estul Mediteranei. El a menționat, de asemenea, un acord cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a construi o linie de transport de energie către Europa. Președintele Erdoğan a declarat: „Volumul nostru total de comerț cu Israelul este în prezent de 9,5 miliarde de dolari. Am ajuns la un acord inițial pentru a-l crește la un minim de 15 miliarde de dolari în prima etapă. Colaborările energetice ne pot duce în locuri mult mai diverse”.

Israelul deține rezerve dovedite de 750 de miliarde de metri cubi de gaz. În 2022, Israelul a produs aproximativ 22 de miliarde de metri cubi de gaz, din care 10 miliarde de metri cubi au fost vânduți Egiptului și Iordaniei. Israelul acordă prioritate exporturilor de gaze către Uniunea Europeană în urma pierderii influenței Rusiei pe piața UE.

Gazoductul din Marea Mediterană de Est, care este în curs de negociere din 2014 între Republica Cipru, Grecia și Israel, a fost anulat în 2021, după retragerea Statelor Unite. După această anulare, Israelul a început să caute rute alternative pentru a exporta gaze către Europa, Turcia ieșindu-se în evidență prin locația sa geografică.

În timpul unui discurs la reuniunea grupului partidului său din 25 octombrie, președintele Erdoğan și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conflictul în curs din Gaza. El l-a descris ca fiind unul dintre cele mai brutale atacuri din istorie și a subliniat numărul mare de victime, în special în rândul copiilor, mamelor și bătrânilor. El a mai menționat că multe țări occidentale consideră Hamas o organizație teroristă, dar Turcia vede Hamas mai degrabă un grup de eliberare și rezistență decât o organizație teroristă. Deși Turcia nu are nicio problemă cu statul Israel, nu acceptă acțiunile și brutalitatea Israelului și dezaprobă comportamentul său, pe care îl percepe ca fiind similar cu cel al unei organizații, mai degrabă decât al unui stat.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.